Kofoed Fotograf Torbenworsoee
De danska bönderna ska följa en ny växtskyddsstrategi. Böndernas viceordförande Thor Gunnar Kofoed anser att strategin i stort sett är förnuftig. FOTO: L&F
Jordbruk EU

Danska bönder
ska spruta måttligt

En ny växtskyddsstrategi för de följande fem åren har praktiskt taget enhälligt antagits av det danska folketinget. Strategin går ut på att sänka användningen av bekämpningsmedel med 27 procent fram till 2025.

Det nya reduktionsmålet ska framför allt uppnås genom att ställa om beskattningen av växtskyddsmedel. Hittills har beskattningen beräknats linjärt på basen av andelen aktiva substanser.

Framöver ska miljöministeriet definiera risknivån för naturen och miljön på basen av mängden verksamma ämnen som ingår i produkterna. Ekologiskt skonsamma medel blir billigare medan det ska bli dyrare att använda de mest skadliga bekämpningsmedlen.

För ändamålet används en så kallad belastningsindikator som beräknar graden av belastning på hälsa och miljö. Paradoxalt nog blir glyfosat billigare att använda, eftersom substansen belastar naturen i mindre utsträckning än flera andra pesticider.

Glyfosat får däremot inte användas som tillsats i fodergrödor. Användningen av bekämpningsmedel ska övervakas bättre och missbruk av otillåtna bekämpningsmedel bestraffas med stränga sanktioner.

I detta syfte vill regeringen också intensifiera kontrollerna vid gränser, inom handeln och på gårdarna. Dessutom ska mer pengar ställas till förfogande för det nationella övervaknings- och varningssystemet för aktiva substansrester i grundvattnet (VAP).

Det handlar framför allt om att skärpa användningen av ett elektroniskt system som mäter mängden bekämpningsmedel i grundvattnet under åkrarna. Regeringen ska också effektivera stödet till precisionsjordbruk, med målet att minska det kemiska växtskyddet.

Producenterna är med på noterna

Videordföranden för producentorganisationen Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed förefaller rätt belåten med slutresultatet. Avtalet skapar stabila ramar och stöder en fortsatt hållbar användning av växtskyddsmedel.

Kofoed är nöjd över det breda politiska stödet för överenskommelsen. Detta är ett uttryck för att branschen arbetar kvalificerat och seriöst i Danmark. Detta tryggar också näringens stabilitet med avseende på optimeringen av växtskyddsmedel.

Han understryker särskilt möjligheten till fokusering på ny teknik och användning av precisionssprutor och slutna påfyllningssystem. Det är ett spår som vi gärna följer då branschen utvecklas vidare, säger Kofoed.

Han berömmer också prioriteringen av VAP-systemet med tillräckliga resurser. Därmed skapas en maximal trygghet för att de bekämpningsmedel som används inom jordbruket varken skadar grundvattnet, miljön eller hälsan.