20240814 122236
– Hos oss har SLC tagit ett konstruktivt grepp genom att publicera en klimatfärdplan och en biodiversitetsfärdplan, berättade SLC:s ordförande Mats Nylund. Under mötet var de flesta närvarande av den åsikt att det initiativ som producentorganisationerna tagit i Finland är det bästa sättet att gå vidare. FOTO: Mia Wikström
Jordbruk EU SLC

Danska koldioxidskatten
på agendan under NBC-möte

Då Nordens Bondeorganisationers Centralråd (NBC) samlades till möte på Island förra veckans onsdag var det främst den danska så kallade gröna treparten som skapade diskussion.

Treparten utgör en överenskommelse mellan jordbruksorganisationer, miljöorganisationer och regering om radikala förändringar inom det danska jordbruket.

Den danska producentorganisationen Landbrug & Fødevarers ordförande Søren Søndergaard berättade om lagpaketet som kommer att innebära att en koldioxidskatt på husdjur införs 2030, medan totalt 390.000 hektar lantbruksmark skall återställas och beskogas fram till 2030 respektive 2045.

– Det politiska trycket främst på den danska köttproduktionen har varit stort, men de danska producenterna verkar vara förhållandevis positivt inställda till den kompromiss som nu nåtts. Man räknar med att bönderna kommer att kunna undgå skatten genom att utveckla sin produktion innan dess, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund som deltog i mötet.

De övriga nordiska producentförbunden tog ställning till det danska fallet och konstaterade att förutsättningarna är olika i de olika länderna.

Exempelvis är Danmarks åkerareal på 2,6 miljoner hektar jämförbar med Finlands 2,2 miljoner, men då andelen av den totala ytan i Finland endast är 7 procent är den i Danmark över 60 procent.

I bägge länderna krävs dock aktiv intressebevakning.

– Hos oss har SLC tagit ett konstruktivt grepp genom att publicera en klimatfärdplan och en biodiversitetsfärdplan. Här visar vi de forskningsbaserade möjligheter som finns för lantbruket och vad de skulle kosta samhället.

Under mötet var de flesta närvarande av den åsikt att det initiativ som producentorganisationerna tagit i Finland är det bästa sättet att gå vidare.

– Trots att situationen i Finland och Danmark är olika handlar det i grunden om att skapa politisk samstämmighet och kompromisser i stället för att spetsa till situationen. Dialogen får inte brista, säger Nylund.

Under NBC-mötet behandlades även livsmedelsberedskap, vikten av social och ekonomisk hållbarhet samt behovet av att upprätthålla både animalisk och vegetabilisk produktion på nationell och nordisk nivå.