Jordbruk EU

Danskt företag bekämpar
svinpest med UV-belysning

Ett nygrundat företag i Danmark planerar att sätta in ultraviolett ljus i grisgårdar för att minska riskerna för spridning av afrikansk svinpest (ASF) i grisbesättningar. Motsvarande utrustning används sedan tidigare för sterilisering i sjukhus och inom livsmedelsindustrin.

Bakom projektet står den tidigare politikern och utrikesministern Anders Samuelsen, uppger nyhetsbrevet AgriWatch. Två andra affärsmän och grisproducenter deltar också i projektet.

Samuelsens kompanjoner investerar sedan länge i grisproduktion utomlands, bland annat i Slovakien, där ASF är ett problem. Ultraviolett ljus används allmänt för att bekämpa coronavirus i offentliga utrymmen.

Tekniken testas bland annat i sjukhus, flygplatser och tunnelbanor. Kontaminerade ytor utgör en potentiell risk för coronasmitta i offentliga utrymmen som flygplatser. UV-ljus destruerar DNA hos bakterier, virus och andra mikroorganismer.

Samuelson och hans medinvesterare ser nu en potential i UV-lampor för bekämpning av afrikansk svinpest. För ändamålet har företaget UV-Agri AbS grundats i form av ett dotterbolag till UV-Medico A/S, som levererar UV-belysning till sjukhus och företag.

Enligt AgriWatch är företaget ännu i uppstartfasen. Den första utrustningen för jordbruksföretag ska installeras på en danskägd grisgård i Slovakien, som tidigare har varit drabbad av afrikansk svinpest.