Maskin1
När det inte finns en önskvärd maskin på marknaden är man tvungen att tänka om. Det var precis vad frilandsodlaren Mikael Segerstam i Soklot gjorde och planerade en helt egen självgående och fjärrstyrd skördemaskin för frilandsgrönsaker.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

De byggde egen skördemaskin
för frilandsgrönsaker

Frilandsodlaren Mikael Segerstam hittade ingen lämplig skördemaskin på marknaden. Det enda alternativet då blev att hitta på något eget. Resultatet blev en självgående skördevagn som dessutom är fjärrstyrd.

– Vi är otroligt nöjda med den här maskinen. Nu när vi ser hur bra den fungerar i praktiken överträffades definitivt våra förväntningar, säger Mikael Segerstam, frilandsodlare i Socklot i Nykarleby.

Han har haft fullt upp den senaste veckan med skörden av vinterkål. Maskinen han syftar på är en självgående och fjärrstyrd skördemaskin för frilandsgrönsaker – som är är en idé av Mikael och konstruerad av hans bror Henry Segerstam.

– Det hela började med att företaget dit vi levererar broccoli och blomkål ville ha större leveranser. Det gjorde att vi behövde en skördevagn som motsvarar vårt behov, men problemet var att vi inte hittade någon lämplig produkt på marknaden. Därför beslöt vi oss för att försöka ta fram en själv, berättar Mikael.

Maskin2
Mikael Segerstam (till vänster) hade en idé om en egen tillverkad skördemaskin för frilandsgrönsaker. Idén förverkligades av hans bror Henry som jobbar med konstruktion och automation. Nu har de en maskin som mycket effektivt skördar frilandsgrönsaker. En skördemaskin som är fjärrstyrd och självgående.

Hade flera krav

Han hade flera krav på skördemaskinen. Ett krav var att den ska vara självgående så att det inte behövs en traktor som drar den. För det andra måste den ha tillräckligt god bärighet för att klara av att användas också under blöta perioder.

– Under planeringsprocessen kom jag också fram till att skördearbetet underlättas om den kan fjärrstyras. Det här delen kunde förvekligas av företaget EDJO, som har skött om programmeringen. Så även den detaljen gör att vi nu har en maskin som uppfyller alla våra behov, konstaterar Mikael.

Det som bidrog till att han kunde gå från idé till handling är brodern Henry, som driver företaget Agalon som erbjuder tjänster inom mekanik, konsultering och automation.

– Eftersom Henry är en konstruktör konsulterade jag honom angående mina planer. Vi känner varandra väl och därför förstår han vad jag menar när jag förklarar. Tack vare det kunde vi förverkliga det här projektet, säger Mikael.

Det är alltså Henry som har konstruerat påbyggnaden på en begagnad skotare som tidigare använts inom virkesdrivning.

– En skotare fungerar utmärkt som botten, eftersom den har totalt åtta däck som förbättrar stabiliteten och framkomligheten. Dessutom fanns proportional hydraulik färdigt där, vilket gör det enkelt att justera hastigheter och flöden vid behov, förklarar Henry.

Hans mål var därefter att få en stabil skördevagn som dessutom kan flyttas på landsväg.

– På varje sida av vagnen kan man placera totalt fem ton grönsaker. För att göra utrymmet större konstruerades sidor som kan vikas ut så att bredden blir maximal för skördearbete. Efter utfört arbete fälls sidorna in så att den kan flyttas effektivt också på landsväg.

– Skördemaskinen är också besiktigad och registrerad, vilket gör att vi lagligt kan flytta den på vägar, säger Henry.

I samma veva byggdes också ett tak och det bidrog delvis till att vikten slutligen landade på cirka 15 ton, eftersom allt designats mycket stabilt.

– Taket är bra att ha eftersom det både ger skydd för eventuellt regn men också från solen, vilket är bättre för grönsakerna som tas upp.

Maskin3
Frilandsodlaren Mikael Segerstam har full kontroll på sin skördemaskin som han har planerat tillsammans med sin bror Henry.

Störst utmaning med transportören

Den största utmaningen var att konstruera själva transportören av grönsakerna från fält till maskin.

– Vi ville ha en lång transportör som är placerad långt fram på maskinen. Även den måste gå att vika ihop och utmaningen var att få den tillräckligt hållfast men ändå flexibel och fällbar. Den är delad på flera ställen och vi designade sju olika varianter innan vi fick fram den optimala versionen, berättar Henry.

Han berättar också att maskinen har många säkerhetsfunktioner. Runt maskinen finns totalt sex nödstopp som kan användas om en farosituation uppstår.

– Det gör att någon snabbt kan trycka på stopp om något skulle inträffa, säger Henry.

Även fjärrkontrollen har flera inbyggda säkerhetsmekanismer som ökar säkerheten.

– Om den som hanterar fjärrkontrollen faller så stannar maskinen direkt.

Varför var det viktigt att kunna fjärrstyra skördemaskinen? Mikael berättar att det ger många fördelar när upptagningen pågår.

– Fjärrstyrningen gör att jag kan ha full kontroll över situationen och t.ex. om bandet rullar för sakta kan jag vrida upp farten. Jag skulle inte ha samma kontroll om jag var tvungen att sitta i hytten och styra, säger han.

Och fortsätter:

– När vi skördar blomkål vägs lådorna direkt och det är en process som vi utför på maskinen. I och med att jag vid behov kan göra det samtidigt som jag styr maskinen sparar vi in på en arbetare.

Förra hösten provkördes maskinen första gången och det gav möjlighet att optimera och finjustera  fjärrkontrollen.

– Den var aningen svårkörd då så under vintern la vi till några spakar som gör att maskinen nu är betydligt lättare att manövrera.

Maskin5
Hur transportören skulle konstrueras skapade vissT huvudbry. Sju olika varianter designades innan Segerstam fick fram den optimala versionen. Transporten är placerad långt fram och kan vikas ihop. Utmaningen var att få den tillräckligt hållfast men ändå flexibel och fällbar.

Dyr, men bra investering

Mikael vill inte avslöja prislappen men konstaterar att det blev ett sexsiffrigt belopp. Men trots att det kostade konstaterar han att det är en bra och viktig investering för hans jordbruk.

– Skördearbetet har effektiverats mycket och vi har till och med tredubblat kapaciteten med den här maskinen. Vårt rekord är 35 pallar med blomkål på en dag och hittills har vi tagit upp över 100 kubikmeter vinterkål per dag. Dessutom kan vi nu storlekssortera kålen direkt, vilket gör att ett tidigare arbetsmoment faller bort.

– Förut behövdes en som skär grönsakerna och en som tar emot, vilket vi inte behöver göra nu utan vi kan spara in en arbetare för det momentet. Så maskinen har gjort vårt skördearbete kostnadseffektivare, säger Mikael.

Deras visioner tar inte slut i och med den här lösningen. Utan att avslöja några detaljer finns redan nya tekniska lösningar på ritbordet.

– Om allt går vägen kan det hända att hanteringen automatiseras i framtiden. Ett annat steg som vi vill ta är att göra skördearbetet helt fri från fossila utsläpp, men mer än så vill vi inte avslöja i det här skedet, säger de.

Den egenkonstruerade skördemaskinen har redan visats upp för andra frilandsodlare i Österbotten. Företaget som levererat fjärrstyrningen ska också visa bland annat filmsnuttar av maskinen på KoneAgria i Tammerfors nästa helg.