Grimme4
Nyligen bildade Stefan Saaristo (till vänster), Kristian Bengts och Fredrik Ström bolaget Sugar King Ab. Inom ramen för det investerade de i en effektiv sockerbetsupptagare. För att få lönsamhet måste man ha en större fördelning av kostnaderna, säger de.
Jordbruk

De grundade nytt bolag
och investerade i en
sockerbetsupptagare

Vikten av samarbete ökar när kostnaderna gör det. Det säger sockerbetsodlarna Stefan Saaristo, Fredrik Ström och Kristian Bengts. De bildade nyligen ett nytt bolag och investerade i en ny upptagare – och en orsak var just att få ned kostnaderna.

– Ser man på jordbrukets lönsamhet över tid har inte producentpriserna förändrats nämnvärt. Det som däremot har ökat är kostnadsstrukturen. För att nå lönsamhet innebär det att man måste ha en större fördelning av kostnaderna och det var delvis så vi tänkte när vi inledde ett samarbete, säger Stefan Saaristo, sockerbetsodlare i Malax.

Saaristo och odlarkollegerna Fredrik Ström och Kristian Bengts grundade nyligen aktiebolaget Sugar King Ab och investerade inom ramen för det i en ny sockerbetsupptagare. Orsaken till att investeringen görs av ett aktiebolag är att det är lättare.

– I början är det lite mer jobb när man har gemensamma maskiner, men på sikt blir det en klarare uppdelning och de juridiska riskerna mindre. Därför valde vi att grunda ett nytt aktiebolag, förklarar Bengts, som odlar sockerbetor i Övermark.

Samarbete gav mest fördelar

Inför beslutet att gå samman, bilda ett nytt bolag och investera i en begagnad maskin, som kostar som ny en halv miljon, vägdes för och nackdelar. Sedan tidigare hade Saaristo och Ström äldre upptagare som inte längre var effektiva. Bengts i sin tur köpte tjänsterna utifrån.

– Våra upptagare började bli gamla och vi var tvungna att på något sätt gå vidare. Men efter många diskussioner såg vi att samarbete kommer ge mest fördelar åt alla, säger Ström.

Bengts fortsätter:

– Jag har absolut inget att klaga på över de entreprenörstjänster jag köpte in tidigare, utan det var helt enkelt ett bättre val för mig att inleda ett samarbete med de två övriga. Det som också gör samarbetet unikt är att vi alla är verksamma i tre olika kommuner.

Stefan Saaristo konstaterar att han i och med den nya maskinen får en bränsleinbesparing på två tredjedelar. Det minskar inte bara utgifterna utan påverkar också mycket starkt odlingens klimatavtryck.

– Förutom att det är ekonomiskt bra med att behöva använda mindre bränsle vägde de miljömässiga aspekterna tungt för mig. Den nya upptagaren sänker gårdens kolavtryck i och med att jag får en optimerad tillväxtperiod och därigenom kan binda kol längre.

– Dessutom är den här maskinen utrustad med larvband, vilket ger en betydligt lägre markpackning och förbättrad struktur, vilket också gynnar markhälsan på lång sikt, förklarar han.

En större maskin bidrar också till att arbetet effektiveras. Och effektivitet är något som är ytterst viktigt i takt med att kostnaderna stiger.

– Genom den här maskinen går det åt mindre tid per hektar i och med att maskinen är effektivare än den tidigare. Så det bidrar också till en bättre ekonomi, konstaterar Ström.

Grimme10
Maskinen som det nya bolaget Sugar King Ab har investerat i är sockerbetsupptagaren Grimme Maxtron 620. En självgående sexradig maskin med larvband. Modellen är omtyckt i Finland dels på grund av just larvbanden och att upptagningsskäret bidrar till en skonsam upptagning.

Delade kostnader underlättar

Saaristo återkommer till jordbrukets kostnader och konstaterar att maskinkostnaderna i förhållande till den totala jordbruksinkomsten också stigit markant de senaste åren.

– Jordbrukets inkomster har inte följt med maskinkostnaderna och det är ett annat argument för att samarbete. I och med att maskinkostnaderna stigit ökar vikten av att en större mängd odlare eller producenter delar på kostnaderna.

Maskinen som de investerade i är en Grimme Maxtron 620. Det är fråga om en självgående sexradig sockerbetsupptagare med larvband, vilket påverkade köpbeslutet starkt.

– Förutom att vi är alla är intresserade av samarbete, ekonomi, miljö så har vi också ett starkt intresse för teknik. Just att maskinen är utrustad med larvband bidrog starkt till att vi valde den här modellen. Larvbanden gör upptagningen mycket skonsammare, förklarar Ström.

Enligt Roland Rosenback, försäljare på Grimme i Finland, finns i dag tio upptagare av samma modell i Finland. För fem år sedan var antalet fyra stycken – ett bevis för att sockerbetsodlingen upplevt ett uppsving.

– Det som gör den här modellen omtyckt är dels larvbanden som lämpar sig för våta höstar som vi ofta har här. Upptagningsskäret bidrar också till en skonsam upptagning. Den lämpar sig dessutom för alla jordarter och rensningen är också annorlunda, vilket ökar intresset, berättar Rosenback.

Grimme8
En orsak till att Sugar King Ab valde en upptagare från Grimme är att servicen är lokal och stark i Österbotten. Aki Myllyviita till vänster arbetar med servicen på GR Service med bas i Skaftung och Roland Rosenback är försäljare av Grimmes maskiner i Finland.

Lokal service stor betydelse

I Finland är det också begagnade upptagare som gäller.

– Finländska sockerbetsodlare har i allmänhet för liten areal för att investera i nya maskiner som är dyra, så därför är det oftast begagnade som vi tar in. Det köps nog nya också, men i allmänhet är det en för dyr investering med tanke på att säsongen är för kort och arealen för liten, menar han.

En annan orsak till att valet föll på Grimme är att bolaget förutom försäljning av maskiner erbjuder lokal service i Österbotten.

– Det var mycket viktigt. Man får räkna med att det behövs service på en så här stor maskin och att vi har tillgång till service lokalt är viktigt. I höstas behövde vi service snabbt och på två timmar var felet åtgärdat. Det visar vikten av att servicen fungerar, berättar Bengts.

Det är GR Service OY AB i Skaftung som erbjuder service av Grimme i hela Finland.

– Vi är nära kunderna och varje vinter ska det göras genomgångar av maskiner. Men i och med att vi finns i Österbotten kan vi också snabbt nå ut om behov uppstår. I resten av Finland har vi byggt upp ett nät av olika servicepunkter på olika håll i landet. Det uppskattar våra kunder.

– I dag har teknik som videosamtal underlättat servicen om det behövs göras exempelvis en felsökning. Det är lättare att hjälpa till på distans, men närheten är ändå viktig, säger Aki Myllyviita, delägare och serviceansvarig på GR Service.

I höstas togs maskinen i drift med hjälp av GR Service och alla samarbetspartners är nöjda med resultatet.

– Vi odlar tillsammans hundra hektar och effektiviteten är slående. Den här upptagaren gör också att det är möjligt att utöka odlingen för kapacitet finns för upp till cirka 250 hektar, säger Saaristo.

Priserna måste upp

Alla tre odlare är oroliga för situationen med kostnader som skjutit i höjden under de senaste månaderna. Att något bör ske så att intäkterna fördelas jämnare i kedjan är alla överens om.

– Det är dags nu att gå från ord till handling. Det krävs en vilja att göra fördelningen jämnare och beskattningen måste också ses över. Vi förväntar oss också att priserna för det som jordbruket producerar måste stiga, säger Bengts.

Ström, som är ordförande för ÖSP:s sockerbetsutskott, håller med.

– Utskottet arbetar ständigt med att föra fram att sockerbetsodlarna är i behov av högre priser. Vi arbetar för att kostnaderna ska kompenseras, säger han.

Det är SLC och MTK som har mandat att förhandla om kontrakt och priser med Sucros. Stefan Saaristo är MTK:s representant i de förhandlingarna.

– Förhandlingar pågår och det finns en kostnadspress. Förväntningarna är att priset på sockerbetor måste stiga, säger han.