Jordbruk EU

De nordiska länderna ska
också minimera matsvinnet

De nordiska länderna intensifierar samarbetet för att motarbeta matsvinn. Under de kommande klimatförhandlingarna blir matsvinnet ett gemensamt tema på agendan. De nordiska jordbruksministrarna har som mål att halvera matsvinnet fram till 2030.

Enligt ett pressmeddelande från Nordiska ministerrådet slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen bort. De nordiska länderna är inget undantag. Här kasseras eller förstörs mer än 3,6 miljoner ton mat årligen.

Det går inte an i längden, framhåller de nordiska ministrarna för fiske, jordbruk, livsmedel och skogsbruk (FJLS). Nordiska ministerrådet måste därför öka samarbetet och skapa nya allianser för att nå de överenskomna hållbarhetsmålen.

Norden ska öka tempot

Minskat matsvinn är en hållbarhetsfråga för klimat och miljö men det är också avgörande för att utveckla motståndskraftiga livsmedelssystem. Norden måste gemensamt öka tempot, säger Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Ellemann.

I samband med sommarens ministermöte på Island enades de nordiska agrarministrarna kring en gemensam deklaration. Länderna ska förnya sina tidigare åtaganden inom Agenda 2030 och Nordens Vision 2030 och skärpa kampen mot matsvinn.

De nordiska länderna är fast beslutna att aktivt samarbeta för ett minskat matsvinn. Vi uppmanar alla att delta för att förstärka samarbetet inom de kompletta livsmedelssystemen, fastställer jordbruksministrarna i den nordiska deklarationen.

I deklarationen åtar sig Nordiska ministerrådet att arbeta för globala mål och en hållbar konsumtion med halvering av matsvinnet, både nationellt, regionalt och globalt. Detta ska förverkligas med flera gemensamma insatser.

Ministerrådet efterlyser en ökad dialog kring frivilliga överenskommelser och lagstiftning. Ett starkt nätverk ska etableras mellan tjänstemän och experter hos myndigheter och ministeriet. Dessutom planeras en handbok med praktiska råd.

Nordiskt möte startade kampanj

Startskottet för den nordiska spurten skedde vid toppmötet Nordic Food Waste Summit 2023, som klubbade av en rad rekommendationer för det nordiska samarbetet. På toppmötet i april samlades ministrar, experter, aktivister och företagare från hela Norden.

Vid konferensen deltog både Sveriges kronprinsessa Victoria och Danmarks prinsessa Marie. Detta bidrog till att lyfta fram frågan ytterligare. Budskapet var att matsvinn inte enbart handlar om klimatförändringar.

Bekämpningen av matsvinnet är därutöver en ekonomisk och etisk fråga. Att dra ned på matsvinnet bidrar till global rättvisa. De nordiska länderna ska delta med en gemensam nordisk paviljong under toppmötet COP28 i Dubai i december.

Ministrarna följer önskemålet att Norden ska agera gemensamt i globala sammanhang. Fölkaktligen kommer matsvinn att bli ett viktigt tema på agendan under Nordens ”Food Systems Day” i den nordiska paviljongen på FN:s klimatkonferens COP28 i december.