Jordbruk

De slutliga stödnivåerna för EU:s
direktstöd 2023 har fastställts

Regeringen har fastställt de slutliga enhetsnivåerna för 2023 för EU:s produktionskopplade bidrag och för de direktstöd som är frikopplade från produktionen, uppger jord- och skogsbruksministeriet.

De tidigare föreskrivna nivåerna justerades utifrån de slutliga uppgifterna i ansökan och resultaten av tillsynen med tanke på slutbetalningen i juni. Största delen av de arealbaserade stöden för 2023 betalades i december 2023 och cirka 70 procent av djurbidragen betalades i februari i år.

Stödnivån för åtgärden Växttäcke vintertid sänktes från 50 euro per hektar till 40 euro per hektar, eftersom åtgärden kraftigt överskred sin målareal. I det här skedet gjordes inga ändringar i de övriga miljösystemen, utan stödnivåerna är oförändrade.

Stödnivån för åtgärden Naturvårdsvallar är 65 euro per hektar, 80 euro per hektar för åtgärden Gröngödslingsvallar och 270 euro per hektar för den populära åtgärden Mångfaldsväxter.  Från det grundläggande inkomststödet överfördes 4,3 miljoner euro till ett miljösystem där det planerade beloppet inte var tillräckligt på grund av att åtgärden Växttäcke vintertid och åtgärden Mångfaldsväxter var populärare än väntat.

Stödnivån för det grundläggande inkomststödet är 137,35 euro per hektar i stödområde AB och 117,55 euro per hektar i stödområde C. Efter att ansökningsuppgifterna och tillsynsuppgifterna preciserats kunde stödnivåerna emellertid höjas något jämfört med de nivåer som föreskrevs i slutet av 2023. Stödnivåerna höjdes 0,51 euro i stödområde AB och 0,52 euro per hektar i stödområde C. Omfördelningsinkomststödet höjdes med 2,07 euro per hektar. Stödnivån fastställdes till 19,75 euro per hektar. Inkomststödet till unga jordbrukare höjdes med 7,40 euro per hektar. Stödnivån fastställdes till 95,40 euro per hektar.

Produktionskopplade bidrag

Det gjordes inga ändringar i nivån per hektar för bidragen för stärkelsepotatis och specialväxter, utan understöden förblir lika stora som betalningsposten för december. Däremot skulle maximibeloppet för bidrag för stärkelsepotatis sjunka med cirka 0,1 miljoner euro, eftersom målet med en odlingsareal på 6.700 hektar inte uppnåddes i Finlands CAP-plan, utan arealen blev 5.500 hektar. Detta ledde till att det maximala bidraget överskreds.

På grund av EU-bestämmelser kunde det överskjutande beloppet inte delas ut till sektorn för stärkelsepotatis. För att inga medel skulle bli oanvända, överfördes beloppet istället till ett annat bidrag.

Samtidigt minskade antalet stödberättigande slaktkroppar, bland annat slaktlamm och slaktkillingar, med över 12.000 slaktkroppar, vilket är betydligt under målet på 38.000. På grund av detta överskreds nivån på det maximala bidraget, och cirka 0,18 miljoner euro måste överföras från anslagen till förmån för andra åtgärder. Medlen ska i första hand överföras till åtgärder som håller på att underskrida den minimibidragsnivå som anges i GJP-planen. I fråga om år 2023 skedde detta i fråga om tjurbidrag och bidrag för slaktkvigor, för vilka maximibeloppet höjdes. De slutliga enhetsnivåerna och maximibeloppen för de produktionskopplade ersättningarna finns i tabellen nedan.

Mjölk- och dikor, finländska fastlandet stödområde AB652,50 euro/djur
Mjölk- och dikor, fasta Åland800 euro/djur
Tjurbidrag, finländska fastlandet och fasta Åland356 euro/djur
Tjurbidrag, stödområde C125 euro/djur
Slaktkvigor, stödområde AB250 euro/djur
Bidrag för nötkreatur, stödområde AB och yttre skärgården1.250 euro/djur
Bidrag för tackor, finländska fastlandet stödområde AB65 euro/djur
Bidrag för tackor, fasta Åland och yttre skärgården samt hongetter, stödområde AB144 euro/djur
Bidrag för slaktlamm och -killingar35 euro/djur
Stärkelsepotatis650 euro/hektar
Specialväxter115 euro/hektar