Sockpris4 Okt23 Ct
Årets segrare i sockerbetstävlingen som ordnas av ÖSP:s sockerbetsutskott, är klar. Fredrik Ström och dottern Ellinor i Solf vann tävlingen efter att ha hittat en rekordstor beta på 9,1 kilo.
Jordbruk SLC

De tog hem sockerbetstävling
med rekordstor beta

Många tunga betor har tagits upp och skickats in som bidrag till ÖSP:s sockerbetstävling under senare år. Men ingen har varit lika stor som årets vinnare. Fredrik Ström i Solf tog hem segern med en bjässe på hela 9,1 kilogram.

– Det känns riktigt bra att få vinna tävlingen efter att ha deltagit i några år nu.

Så kommenterar Fredrik Ström segern i årets upplaga av ÖSP:s sockerbetsutskotts tävling. I årets tävling hade tio bidrag skickats in och han tog hem segern överlägset med en ny rekordbeta som vägde hela 9,1 kilogram. Förra årets vinnarbeta vägdes in på 8,1 kilo.

– Det var en kväll i oktober när jag tog upp betor och såg att det var nåt riktigt stort på ett glest ställe. I luckor där betorna får mycket ljus kan de växa sig stora trots att det är väldigt sällsynt med sådana här exemplar, säger Ström.

Bredvid honom sitter dottern Ellinor Ström som brukar vara med och leta.

– Jag och mina kompisar brukar vara med och plocka fröbetor och samtidigt försöker vi se om vi hittar några stora exemplar, säger hon.

ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas var också på plats i Solf för att premiera vinnaren. Priset består i år av ett presentkort till restaurang Hejm i Vasa och ett helt ämbar med godis.

– Sockerbetsutskottet har ordnat den här tävlingen i några år främst som en rolig grej som något som är utöver den seriösa delen med odlingen. Tävlingen ska involvera hela familjen där alla får delta och försöka hitta den största betan, förklarar Grannas.

Sockpris1 Okt23 Ct
ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas (till höger) överräckte ett ämbar med godis åt Fredrik Ström och dottern Ellinor för segern i årets sockerbetstävling, som ordnas av sockerbetsutskottet. Vinnarna fick också ett presentkort till restaurangen Hejm i Vasa.

Stort intresse för sockerbetan

Fredrik Ström hör till de få som haft att göra med sockerbetsodling ända sedan ung. Hans far började som en av de första i Österbotten att odla betor i början av 1970-talet och efter att Ström övertog gården fortsatte han med det.

– Jag har alltid tyckt att odling av sockerbeta har varit intressant. Det är också en gröda som kräver en insats och att man har ett intresse av att odla den, förklarar han.

Sockerbetsarealen växte i Österbotten under 1990-talet och i början av 2000-talet fanns drygt 40 odlare och 750 hektar i landskapet. Men 2006 slutade många av dem på grund av olönsamhet, men Ström valde att fortsätta.

– Jag valde att fortsätta just på grund av det stora intresse och det har varit mycket givande att vi i dag är nästan på samma nivå som före 2006. Intresset för sockerbetsodling har ökat mycket under senare och en bidragande orsak till det är att lönsamheten har förbättrats mycket, säger han.

Den stora fördelen i dag som sockerbetsodlare är att priset för nästa år har slagits fast redan i år.

– Det gör att man som odlare vet kostnaderna och vad som kommer in om skörden lyckas enligt plan. Förutsättningarna har blivit bättre och det gäller speciellt för nästa år eftersom gödselpriserna har kommit ner jämfört med i år.

En annan orsak till att förutsättningarna har förbättrats är mycket aktiv intressebevakning från ÖSP, SLC och MTK.

– Vi har i många år jobbat kontinuerligt för att få bättre lönsamhet via våra organisationer. Intressebevakningen har gett resultat, säger Ström, som är ordförande för ÖSP:s sockerbetsutskott.

Sockpris6 Okt23 Ct
Årets segrande beta är rekordstor – hela 9,1 kilo.

Givande att andelen odlare ökar

Att fler odlare har tillkommit under senare år beskriver han som mycket givande. År 2021 investerade han och två odlarkolleger i en betupptagare.

– Den förbättrade lönsamheten skapar ringar på vattnet. När det blir fler odlare bildas nätverk och investeringar kan göras och det har gjort att alla inte behöver köpa egna maskiner direkt utan kan anlita entreprenörer för sådd och upptagning. Alla vinner på att det finns många som odlar på ett större område, säger han.

Ström är klar med upptagningen, men har inte levererat hela skörden till Sucros fabrik i Säkylä.

– För min egen del ser skörden ut att bli aningen bättre än normalt, men den varierar alltid. Sockerhalten ser i år ut att bli cirka 15 procent när vi brukar ha ett nationellt medeltal på 17 procent. Det beror högst troligt på den mycket utmanande växtsäsongen.

Huruvida hans dotter Ellinor övertar gården och vinner sockerbetstävlingar i framtiden återstår att se. Möjligheten finns.

– Jag har själv ett intresse av växtodling och brukar vara med och hjälpa till. Det finns en möjlighet att jag också börjar studera inom lantbruk senare, men vi får se, säger hon.

På andra plats i tävlingen kom Jonatan Smeds med ett resultat på 7,06 kilo. Thomas Ekman blev trea med en beta som vägde 6,14 kilo. Sponsorer i tävlingen är Sucros, Berner, Hilleshög, Struber och KWS.