Den nya lagen om djurvälfärd som träder i kraft vid årsskiftet 2024 innebär att nya aktörer omfattas av skyldighet att anmäla om djur som behöver hjälp, påminner Regionförvaltningsverket. Dessutom preciserar lagen skyldigheter för leverantörer av tjänster som anknyter till djurproduktion, till exempel el, värme eller vatten.
Lagen om djurvälfärd som man har väntat på i flera år träder i kraft 1.1.2024. Lagen preciserar flera myndigheters och andra aktörers anmälningsskyldighet när de i sitt jobb upptäcker djur som behöver hjälp.
Reformen rättar till oklarheter i den tidigare lagen gällande tolkningen av sekretessbestämmelserna. Tidigare har aktörerna kunnat låta bli att anmäla sina observationer till djurskyddsmyndigheterna.
– Att lagen förnyas är en klar förbättring både ur djurets och myndighetens synvinkel, konstaterar länsveterinär Taina Kingelin vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.
– Vi hoppas att tillsynsmyndigheterna genom andra myndigheters observationer i tillräckligt god tid blir informerade om djur som behöver hjälp. Jag hoppas att tröskeln för att göra anmälan är så låg som möjligt hos alla aktörer, fortsätter hon.
Den nya lagen förpliktar följande myndigheter, personer i förtroendeuppdrag och yrkesutövare att göra en anmälan om de lägger märke till djur som behöver hjälp:
- Avbytarservice och vikariehjälp.
- Seminör.
- Social- och hälsovården och en producent av dessa tjänster.
- En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården.
- Nödcentralsenheten.
- Brand- och räddningsväsendet.
- Gränsbevakningsväsendet.
- Utsökningsmyndigheten.
- En församling eller något annat religiöst samfund, med beaktande av att den tystnadsplikt som gäller vid bikt eller annan själavård dock ska iakttas.
Preciseringar också i andra tjänsteproducenters skyldigheter
Också personer vid andra myndigheter eller aktörer får göra en anmälan om ett djur som behöver hjälp utan hinder av eventuella sekretessbestämmelser som gäller aktören.
Anmälarens identitet hålls hemlig om ett röjande av personens identitet utifrån omständigheterna kan bedömas orsaka personen skada.
I lagen om utövning av veterinäryrket bestäms om anmälningsskyldigheten för utövare av veterinäryrket.
Utöver anmälningsskyldigheten preciserar den nya lagen om djurvälfärd en skyldighet för aktörer som levererar el, värme eller vatten till djurproduktionsgårdar eller tillhandahåller tjänster med anknytning till dem att anmäla till den behöriga tillsynsmyndigheten om el-, värme- eller vattendistributionen avbryts permanent.
Anmälan ska göras i skälig tid före avbrottet om aktören vet att det finns djur på gården.