20220506 140958
Fjäderuppfödaren Thierry Lumineau pekar på en skylt med upplysning om desinfektion.
Jordbruk EU

Det hörs inga pip
på hans gård längre

På grund av fågelinfluensan har över 16 miljoner fåglar slaktats i Frankrike under det senaste halvåret. Det är den största siffran i landet under 2000-talet.
– Värst är tystnaden på gården. Här finns inga pip längre, säger fjäderfäproducenten Thierry Lumineau som fått avliva tusentals fåglar på gården.

Strax efter staden Cholet i Loiredalen har jag svängt av motorvägen och kört slalom i nästan en timme på småvägar som tagit bilen över bördiga åkrar och fält. Enbart gps:en kan guida en rätt bland alla små byar.

Det gäller att upptäcka La Turpinère i departementet Vendée i västra Frankrike i tid. Här finns bara två, tre bondgårdar och det vore lätt att köra förbi. En stor anläggning avslöjar dock att jag kommit rätt.

När bildörren slagit igen hörs fåglar och syrsor i det 25 grader soliga vårvädret. Men bakom den romantiska vyn gömmer sig en bister verklighet.

”Restriktionszon på grund av högpatogen fågelinfluensa hos fjäderfä”, står det på en skylt på den stängda grinden.

20220506 142217
Thierry Lumineau öppnar porten till en helt tyst fjäderfähall.

Kan höra en skruv falla till marken

Även om 56-årige uppfödaren Thierry Lumineau försöker hålla minen uppe, märks förtvivlan.

– Jag saknar fåglarnas pip. Innan var det liv och rörelse på gården, berättar han och tar ett djupt andetag.

Han öppnar en ljusblå port till en av sina fem hallar på 1.800 kvadratmeter vardera. Inuti fladdrar inte minsta fjäder i luften.

Här dog 75.000 kycklingar i mars.

– Det ekar och det är inte normalt att man nu kan höra en skruv falla till marken, säger han.

På grund av restriktioner utformade av Statens Veterinärmedicinska Anstalt har de flesta fåglar hållits inomhus i Frankrike sedan den 30 oktober förra året. Med tanke på det allvarliga läget släpps nästan inga fåglar som ingår i uppfödning och handel ut i det fria just nu. Det gäller även ekologisk uppfödning.

Thierry och de anställda var försiktiga att inte föra med sig viruset via skor, redskap eller foder.

– Förmodligen kom det ändå in via ventilationssystemen från flyttfåglar som migrerat från Afrika. Det är i alla fall så myndigheternas förklaringar lyder, säger han och berättar att några dagar innan viruset upptäcktes på gården hade en stark storm härjat i trakten.

Främst är det varianten H5N1 som spökar i Frankrike. Men det finns även fall av H5N8, meddelar sajten Pleinchamp.

– Det går alltså inte att till hundra procent skydda fåglarna genom en ”lockdown”, konstaterar han.

20220506 144832
En dag var det bara vitt på marken inne i hallarna, berättar en anställd som stannat till med traktorn.

16 miljoner fåglar har avlivats

16 miljoner fåglar kycklingar, ankor och vaktlar har slaktats i Frankrike på grund av fågelinfluensan under det senaste halvåret, meddelar jordbruksministeriet. Det är den största siffran under 2000-talet och sedan i höstas pågår det fjärde stora utbrottet under de senaste tio åren.

Nästan 1.300 utbrott har upptäckts i landet hittills. ”Aldrig tidigare har så många franska uppfödare drabbats”, skriver medierna.

Med över 20-talet drabbade länder i Europa, utgör stora delar högriskområde i främst Frankrike, Tyskland och Italien. Över 2.100 utbrott har rapporterats till EU:s animal disease information system (ADIS) sedan 1 oktober 2021 och närmare 42 miljoner fjäderfän har dött eller avlivats på drabbade gårdar runt om i Europa.

I mitten av februari slaktades Thierry Lumineuas 13.500 kalkoner. Allt var som det skulle. Den 7 mars togs prover på kycklingarna som skulle till slakthuset dagen därpå.

–När det visade sig att de drabbats av viruset annullerades slakten så klart, berättar Thierry som blev chockad.

De första dagarna kunde han inte sova. Hans mamma och pappa som bor på gården intill skrek rakt ut:

– Det är inte sant!

Inte en enda gång sedan starten år 1988 har Lumineaus uppfödning drabbats av fågelinfluensan.

Morgonen efter låg femtiotalet kycklingar döda på marken här inne.

– Då visste jag att det var bara en fråga om dagar, säger han.

På fredagen var alla fåglar döda.

– Golvet förvandlades till ett hav av fjädrar – en förfärlig syn, inflikar en anställd som stannat till med traktorn.

20220506 152242
Det grönskar i La Turpinière i departementet Vendée i västra Frankrike. Men på grund av fågelinfluensan råder stor oro bland producenterna.

Brist på kyckling och ägg

Fågelinfluensa delas in i två grupper en lågpatogen och en högpatogen beroende på hur smittsamma och dödliga de är bland fjäderfä.

Världens första kända utbrott av högpatogen influensa bland fjäderfä upptäcktes i Skottland 1959. År 2013 utbröt en H5N1-fågelinfluensaepidemi i Sydostasien som spreds vidare till Centralasien, Mellanöstern och Afrika och har dessutom konstaterats hos vilda fåglar på olika håll i Europa.

Under november och december år 2014, gjordes upptäckten av högpatogen fågelinfluensa HPAI samt H5N2 och H5N8, med ursprung i Kina. Därefter upptäcktes de i flera asiatiska länder och dök senare upp även i Europa bland fjäderfä och vilda fåglar.

Den pågående krisen har fått omfattande konsekvenser i flera led i Frankrike. Vilken konsument som helst kan konstatera att lagret av kyckling inte fylls på i lika snabb takt som innan i de franska livsmedelsbutikerna.

Det har även blivit en bristsituation för ägg på hyllorna.

– Vanligtvis produceras dagligen 42 miljoner ägg i Frankrike. Viruset har dock gjort att produktionen är 2,5 miljoner mindre i dagsläget. Det är inte klokt, säger Loïc Coulombel på äggproducenternas organisation Snipo.

De många utbrotten av fågelinfluensa i Frankrike och minskad export av olika jordbruksprodukter från Ukraina på grund av kriget, ställer till stor oro gällande självförsörjning av livsmedel. Till exempel är det nästintill omöjligt att handla rapsolja i landet just nu.

”Fågelinfluensan kommer i ett läge där livsmedelsproduktionen i alla europeiska länder är viktigare än någonsin”, skriver stora tidningen Ouest France.

– Frankrike exporterar mycket fjäderfä och ägg inom EU. Så fågelinfluensan kommer att påverka även Norden, befarar Coulombel.

I och med att produktionen sinar har priserna på ägg ökat med över sextio procent i Frankrike på bara ett år.

– De har förmodligen inte nått taket ännu, fyller han i.

20220506 143320
Thierry Lumineau tycker gården känns tom och öde nu.

Vaccinera eller inte?

I allmänhet smittar fågelinfluensavirus inte människor särskilt lätt, även om enstaka människokluster har konstaterats. Få människor har blivit sjuka under årens lopp. Det är i praktiken inte heller någon fara att äta ägg eller kyckling, eftersom influensan inte sprids via livsmedel.

Frankrike som är ordförandeland i EU fram till slutet av juni, driver frågan om att införa vaccination av fjäderfä mot fågelinfluensa i EU. Det har tagits fram vaccin mot vissa typer av viruset men dessa är inte allmänt tillgängliga, går att läsa på THLs svenskspråkiga hemsida, Institutet för hälsa och välfärd.

De vaccin som existerar på marknaden idag har testats i vissa EU-länder, men anses inte vara säkra och effektiva i stor skala.

Vaccineringen förhindrar inte helt infektion och utsöndring av virus. Däremot kan det skydda mot symtom på sjukdomen. Resultatet blir ändå att smittan kan gå under radarn.

Ytterligare en utmaning är att ta fram vacciner som kan administreras på ett sätt som är hanterbart i dagens fjäderfäproduktion.

– Visst råder oenighet om det är bra att vaccinera fåglar. Men hur ska man annars råda bot på fågelinfluensan? frågar sig Thierry Lumineau och berättar att alla hallar i La Turpinère har rengjorts och desinfekterats noggrant av ett utomstående företag.

På gården finns även en liten uppfödning av nötkreatur. Men uppfödarens mesta tid upptas för tillfället av pappersarbete och ansökning om ersättning. Den franska staten har lovat sätta till 33 miljoner euro i subventioner till de uppfödare som drabbats av fågelinfluensan.

– Det är ändå ekonomiskt kännbart att stå med tomma lador, säger Lumineau.

Under det att han påpekar att all administration tar mycket lång tid i Frankrike, skakar han ilskt på huvudet. Som så många andra uppfödare har han fått ta banklån för att kunna betala räkningarna som fortsätter strömma in.

Först nästa år hoppas han kunna erhålla hela ersättningen.

20220506 144222
Thierry Lumineau är uppvuxen på gården.

Många slutar med fjäderfä

Från flera håll i landet rapporteras om uppfödare som tar det säkra före det osäkra och delvis lämnar fjäderfäproduktionen. Bland annat har svarta grisar från Gascogne i sydvästra Frankrike, blivit en ny inkomstkälla för vissa. På andra ställen har man startat uppfödning av andra lokala djur.

För tillfället har Thierry Lumineau inga planer på att avveckla sin uppfödning och tidigast i juli tror han uppfödningen ska kunna starta på nytt. Då förväntas myndigheterna upphäva restriktionszonen i departementet Vendée.

Återhämtningen kommer att ta tid och först nästa år förväntas allt återgå till det normala igen.

– Även om nya fåglars pip säkerligen kommer att höras på gården snart igen, oroar jag mig ändå, säger Thierry och berättar att han fortfarande vaknar mitt i natten av stress.

– Man vet ju aldrig om fågelinfluensan slår till igen. För det finns ett fortsatt hot, både denna säsong och kommande säsonger.

Fjäderfänäringen behöver ständigt jobba med effektiva smittskyddsrutiner. Men Thierry tycker att franska myndigheter inte tänker tillräckligt i förebyggande syfte.

– Vissa uppfödare borde nog tänka över det där att inte gå med samma träskor överallt på gården. Det ligger ju i allas ansvar att tänka på smittskyddet vare sig man jobbar i Frankrike eller Finland.