Traktorsfari genom Haga Kungsgårds ladugårdar med över 350 mjölkande kor gav den åländska Skördefestens mer än tiotusen besökare chansen att verkligen insupa äkta landsbygdsdofter.
Sakkunnig guide på den ena av de två traktorsläpvagnar som skjutsade barnfamiljer och andra besökare förbi dräktiga kvigor, mjölkande kor, sinkor och till och med dygnsgamla småkalvar var Håkan Lundberg. Han är far till kungsgårdens arrendator Kristoffer Lundberg och har bland annat har en bakgrund som vd för Ålandsmejeriet ÅCA.
Under rundturen berättade Håkan bland annat att gårdens kor mjölkas från mjölkgrop, vilket är bättre för kornas hälsa än robotmjölkning. Då blir veterinärkostnaderna betydligt lägre.
Kungsgården producerar över 10.000 liter mjölk per dag. På en direkt fråga om fodersituationen svarade Lundberg att korna fortfarande utfodras med fjolårets ensilage.
– Och den tredje vallskörden som vi avslutade i fredags var volymmässigt riktigt bra. Men vi vet ännu ingenting om den skördens fodervärde.
Haga kungsgård har inte bara anställd personal för att sköta djuren och mjölkningen utan också flera heltidsanställda maskinskötare som gör entreprenadarbeten också åt andra bondgårdar. Vintertid handlar jobbet bland annat om snöplogning och sandning av vägar.
Från stort förfall till mönstergård
Redan på lördag eftermiddag hade kungsgården, där också ÅCA och Dahlmans slakteri medverkade, haft över 8.200 besökare. Ännu större var rusningen till Bolstaholms gård i Geta med många aktiviteter för barn och också i övrigt ett omfattande program.
I år hade Bolstaholms husbondepar Henrik och Ann Sundberg satsat extra mycket på kulturella aktiviteter med bland annat en folkdräktsparad.
På Åland välkända amatörskådespelaren Jan-Erik Berglund framträdde i olika omgångar som tre historiska rollfigurer som varit Bolstaholms ägare. En av dem var nuvarande ägaren Henrik Sundbergs farfar Fritjof Sundberg, som på 1920-talet kom kom hem från Amerika ”med en stor säck dollar” och köpte gården som då var starkt förfallen med ”18 hus utan tak” och skövlad skog.
Nu är Bolstaholm en mönsteregendom på 400 hektar, varav 40 hektar är betesmark för gårdens 50 biffkor av rasen Charolais. Huvudinriktningen är köttdjursproduktion med gårdsstyckeri och allt kött säljs direkt till kunder.
Långt mellan kaffe- och kissapauserna
Köerna ringlade sig långa framför kaffe- och matserveringarnas kassor och även till styckeriet där besökarna kunde köpa många av gårdens köttprodukter.
Det blev tre långa och svettiga dagar för dem som skötte kassorna.
– Vi hade en kaffepaus innan vi började klockan 10 och den andra blir när vi har slutat klockan 10 i kväll. Vi har också en kissapaus, men om man kissat före klockan 10 så har man redan förbrukat den, skrattade en av försäljarna.
Hon sålde bland annat gårdens specialitet Bolstaholmsburgare som också fanns i en vegetarisk variant.
Skogsplantor skyddas mot ettriga ”snytgäster”
Väldig publikrusning var det också till Hammarland och den nybygga hästsportanläggningen Himmyra Gård. Där kunde besökarna bekanta sig med det stora ljusa ridhuset och de flotta hästboxarna och hade dessutom möjlighet att få en skogsplanta gratis av Ålands skogsvårdsförening.
– Här får vi många besökare. I fjol hade vi hamnat lite på sidan om publikstråket, förklarade ordföranden Jan Salmén.
Han konstaterade att en stor del av besökarna under fredagen var turister bortifrån och väntade fler ålänningar under lördagen.
Skogsvårdsföreningens verksamhetsledaren Torbjörn Björkman visade upp nästan silverfärgade små plantor från Rosenbackens plantskola på Vårdö.
– Plantorna har behandlats med en blandning av latex och kiselsand. Det fungerar som skydd mot snytbaggar medan plantorna är små, men försvinner med tiden. I år har skogsplanteringarna haft speciellt stora problem med just snytbaggar, säger Björkman.