EU:s matmyndighet Efsa har skärpt gränsvärdena för rester av dioxin och PCB i livsmedel. Gränsvärdena ska beaktas i nationella näringsrekommendationer. I Finland kan man ändå äta fisk som tidigare, påpekar livsmedelssäkerhetsverket Evira.
Den nya riskbedömningen sänker det högsta veckointaget av dioxiner och PCB till två pikogram per kilo kroppsvikt till en sjundedel av det tidigare veckointaget. En överskridning av nivån innebär ändå ingen direkt hälsorisk.
Fisk är ett tryggt livsmedel i Finland men personer som tillhör vissa riskgrupper gör gott i att följa rekommendationerna. De finländska myndigheterna tar alltid Efsa:s riskbedömning på allvar, säger specialinspektör Elina Pahkala vid jord- och skogsbruksministeriet.
Undantag från gränsvärdet
Den nationella nytta- och riskbedömningen uppdateras alltid så att rekommendationerna motsvarar den färskaste informationen. I EU-lagstiftningen fastställs gränsvärden för föroreningar som dioxiner och PCB.
Värdena kan ändras på basen av ny information från exempelvis Efsa och kan fastställas efter förhandlingar mellan medlemsländerna. Dessutom har Finland och några andra medlemsländer infört permanenta undantag för försäljningen.
Förfarandet gäller vissa fiskarter i Östersjön, trots att deras dioxin- och PCB-koncentrationer kan överskrida fastställda gränsvärden. Undantagsloven baserar sig på bedömningar där riskerna och fördelarna noga balanseras upp mot varandra.
Efsas rekommendationer påverkar inte de finländska undantagsloven. Det kommersiella fisket kan fortsätta som tidigare, understryker Pahkala.
Dioxiner och PCB-föreningar har en tendens att ackumuleras i fet fisk. I Finland genomförs regelbundna undersökningar av dioxin- och PCB-halter i strömming och andra fiskar. Enligt en färsk studie har dioxinhalterna sjunkit märkbart i inhemsk fisk under 2000-talet.
Mängderna av dioxin i till exempel strömming har minskat med hälften. Odlad fisk som lax och regnbåge innehåller synnerligen små mängder dioxiner eller andra föroreningar. Det beror på att fisken matas med foder som noga kontrolleras med avseende på innehållet.
Menyn ska bestå av olika fiskarter
I de finländska rekommendationerna för fisk beaktas fiskens gynnsamma egenskaper för hälsan och de finländska matvanorna. Fisk är ett säkert livsmedel om man håller sig till Eviras rekommendationer.
Onödig exponering för dioxiner och PCB kan undvikas om gällande gränsvärden beaktas, samtidigt som fiskens hälsosamma egenskaper kommer till sin rätt. Enligt rekommendationerna går det bra att äta olika slags fisk två till tre gånger per vecka.
Genom att tillreda varierade fiskarter slipper man att oroa sig över eventuella föroreningar. En mix av insjöfisk, odlad fisk och havsfisk kan rekommenderas. Evira har dessutom lagt upp särskilda instruktioner för riskgrupper.
För riskgrupper som ammande och fertila kvinnor samt barn har Evira utarbetat särskilda rekommendtioner för en riskfri användning av fisk. Rekommendationerna beaktar de finländska undantagen för gränsvärden för dioxiner och PCB.