Jordbruk Landsbygdsnäringar

Ekologisk ylletröja på nya villkor

Den nya ekoförordningen som trädde i kraft vid årsskiftet omfattar nya produkter. Det gör det möjligt att ansöka om ekokontroll och saluföra flera produktgrupper än tidigare som ekologiska. En nyhet är bland annat kardad och okammad fårull. NTM-centralen kan i år inkludera dessa i certifikatet för ekoproducenter.

Skillnaden mellan den tidigare och den nya lagstiftningen är i praktiken att man i år med stöd av lagstiftningen kan säga att okardad och okammad ull som kommer från ett ekologiskt får är ekologisk, om aktören inom ekologisk primärproduktion har ansökt hos NTM-centralen om att ullen ska inkluderas i aktörens certifikat. En produkt som är förädlad av ekologisk okardad eller okammad ull (till exempel ullgarn och ett klädesplagg som stickats av ullen) kräver även i fortsättningen ett privat certifikat för att den ska kunna kallas ekologisk.

Livsmedelsverket meddelar att dess nuvarande tolkning är att utan ett privat certifikat kommer aktören inte heller i år att kunna marknadsföra en ylleprodukt som ekologisk ylletröja eller ekologiska yllesockor.

Enligt den nuvarande tolkningen ser Livsmedelsverket dock inte något hinder för att en aktör kan säga exempelvis så här om produkten:

    •    ylletröjan har framställts av ull från ekologiska får

    •    garnet som använts i ylletröjan har framställts av ull från ekologiska får

    •    ull från ekologiska får har använts som råvara i ylletröjan

Detta förutsätter att NTM-centralen på ansökan av aktören har fogat okardad och okammad ull till aktörens certifikat över ekologiska får.