Foodday2
Entreprenören Sture Udd ser potential för lokalproducerat. En förutsättning är dock att landsbygd och stad samarbetar effektivt, säger Udd.
Jordbruk SLC

Ekonomilaboratoriet avrundade
med innovativ matdag i Vasa

Seminariet Food Innovation Day som arrangerades i Vasa i midsommarveckan hade ett brett upplägg med allt från kanadesiska perspektiv till växtförädling och en rad företagspresentationer på programmet.

Med en mångsidig innovativ matdag, Food Innovation Day, på Wasa Innovation Center vid Bockś Corner i Dragnäsbäck sattes det punkt för det ÖSP-ledda kunskapsprojektet Ekonomilaboratoriet den 20 juni.

– Vi hoppas att den här tillställningen ska inspirera företag att hitta nya innovativa affärsidéer och att det kan ske inom ramarna för olika typer av nätverkande, sade Ekonomilaboratoriets projektledare Daniel Englund i sitt öppningstal som genererats med hjälp av artificiell intelligens.

Entreprenören Sture Udd framhåller i sin tur att Wasa Innovation Center samarbetar med cirka 40 forskningsinstitut runt om i världen.

Att göra pengar på innovativ mat är enligt Udd ingen enkel uppgift. Han poängterar samtidigt relevansen av att försöka se och beakta helheter, ”se skogen framom det enskilda trädet”, i samband med olika innovationsprojekt.

– I fråga om lokalproducerade livsmedel gäller det att bygga upp samarbeten mellan landsbygd och stad. En isolerad landsbygd kommer inte någon vart. En speciellt viktig roll som konsumenter har stadens medelklass, betonar Udd.

– Skogens och träprodukters potential kommer att vara i fokus under Wasa Future Festival i början av augusti, tillägger Udd.

Foodday4
Huvudtalaren Scott Day är jordbrukare i Manitoba. Sedan 2011 är han också knuten till investeringsbolaget Fall-In Capital i Silicon Valley. PRIVAT FOTO

Kanadensare med två karriärer

Innovationsdagens huvudtalare var kanadensaren Scott Day som medverkade på distans. Scott Day är jordbrukare, agronom, författare och entreprenör till professionen.

Han tog över familjejordbruket i Manitoba i mellersta Kanada 1989 och verkar i ett område som präglas av ett extremt klimat med mycket varma somrar och mycket kalla vintrar.

Day förfogar totalt över odlingsytor på 800-900 hektar. Han producerar allt från vete och ärter till bönor och solrosor.

– Jag har hela tiden haft två karriärer under mitt tokiga yrkesliv, säger Day, som vid sidan av det praktiska jordbruksvärvet har varit profilerad som jordbruksvetenskaplig forskare samt även som föregångare när det gäller minimal bearbetning och direktsådd.

Via några personliga bekantskaper är Scott Day sedan 2011 engagerad i investeringsbolaget Fall-Line Capital med säte i Silicon Valley. Det handlar om ett riskkapitalbolag som köper upp, utvecklar och upprätthåller jordbruksmark runt om i USA och investerar i startup-företag inom jordbruks- och livsmedelsteknologi.

– Jag var bolagets första anställda. Sedan 2012 bor jag i San Fransisco vintertid. Om somrarna driver jag vårt jordbruk i Manitoba, säger Day som idag är det internationellt orienterade företagets agronomchef.

Den aktuella innovativa jordbruksindustriella verksamhet som Day omnämner är mycket omfattande.

Några få axplock är utveckling av proteinbaserade pesticider samt ett nytt bekämpningsmedel mot det fruktade varroa-kvalstret i biodlingar. Svampplockande robotar och robotbin för växthus är exempel på några nya tekniska uppfinningar.

– Under vårt företags existens har det sammanlagda investerade kapitalet i jordbruksteknologi tiofaldigats, från 600 miljoner dollar till 6,5 miljarder dollar. Orsaken till att sektorn lockar investerare är att satsningar i jordbruksmark anses höra till de mest säkra placeringarna idag och en bra komplettering i tech-miljardärernas portföljer.

– Varje dag läggs det fram 5-6 nya innovativa idéer med koppling till jordbruksteknologi. Man har tagit kontakt med oss från olika hörn av världen, till exempel från Litauen, Norge och Island. Jag tror också att vi tog del av en finländsk idé nyligen, säger Day.

Foodday1
Växtförädlingsprojekt är vanligen 8-15 år långa. För timotej och vallväxter handlar det ofta om minst 15 år, säger Jaakko Laurinen från Boreal.

Växtförädling mycket långsiktiga projekt

”Att möjliggöra Finlands framtida matproduktion”. Så lyder den mycket ambitiösa slogan som växtförädlingsbolaget Boreal använder sig av.

Boreal, som förfogar över olika försöksfält, har förädlingsprogram för en lång rad spannmåls- och vallgrödor: allt från korn och havre till ängssvingel, rörsvingel och rödklöver berörs.

Via sortinnovationer strävar man efter att öka skördar och förbättra odlingssäkerheter. I slutändan är målet också att konsumenterna ska ha tillgång till näringsrik och riskfri mat.

För vallväxter är följande förädlingsmål uppsatta: vinterhärdighet och beständighet, stor avkastning, god återväxt, bra energivärde och sjukdomsresistens.

– Växtförädling går ut på att hitta goda genkombinationer och ta fram nya ärftliga variationer. Det är samtidigt viktigt beakta samspelet med miljön, säger Jaakko Laurinen från Boreal.

– Förädlingsarbetena är mycket långsiktiga och varar vanligtvis i 8-15 år. För timotej och vallväxter handlar det ofta om minst 15 år, säger Laurinen.

Frilandsodlaren Christer Finne efterlyser i sin tur inhemska satsningar på växtförädling av frilandsgrönsaker. Under frågestunden framhöll han att de sortalternativ som är tillgängliga för närvarande främst är framtagna med tanke på mellan- och sydeuropeiska väderförhållanden.

– På våra breddgrader blir produktionerna därför inte maximala, betonade Finne.

Under Food Innovation Day presenterades också en rad företag och organisationer med innovativa idéer: Frostdry, Caraway Finland, Lykkan, Nykarleby Innovation Center, Dataväxt ÖB på tallriken, Vaasa Entrepreneurship Society och Risutec.

Foodday3
Matias Rönnqvist och Marc Engelholm presenterade kummin- och korianderföretaget Caraway Finland på den innovativa matdagen.