Mats Nylund 1
Utbetalningsrytmen är sämre än tidigare år, men det är klart bättre att drygt 30 miljoner betalas ut inom 2022 än att hela beloppet skulle ha skjutits över årsskiftet, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund. ARKIVFOTO
Jordbruk

En del av djurstöden
betalas ännu i år

Det ser ut som om en del av EU:s djurbidrag kan betalas ut redan på detta års sida. Vid en presskonferens på fredag morgon meddelade jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen att ministeriet hittat en lösning som innebär att ungefär 40 procent av de EU-finansierade mjölkkobidragen, dikopremierna och tjurstöden kan betalas i december i år.

Utbetalningen gäller djurbidragen för tiden 1.4-15.9. Totalsumman av stöden uppgår till ungefär 80 miljoner, vilket innebär att ungefär 32 miljoner euro betalas ut. Tidigare år har cirka 70 procent betalats ut i december.

Ministeriet skickar ett utkast till förordning på utlåtanderunda nästa vecka. Innan förordningen träder i kraft skall den också kontrolleras av justitiekanslern. Enligt ministern borde EU-kommissionen inte i detta skede ha något att invända mot planerna som arbetats fram i tätt samarbete mellan Jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket.

– SLC ställer sig försiktigt positivt till dagens besked. Utbetalningsrytmen är sämre än tidigare år, men det är klart bättre att drygt 30 miljoner betalas ut inom 2022 än att hela beloppet skulle ha skjutits över årsskiftet, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

– Att minister Kurvinen nu lyckas tidigarelägga en del av stödutbetalningen jämfört med det som Livsmedelsverket meddelade strax efter midsommar visar att ministern lyssnat på producentorganisationernas kritik och att han tar jordbrukets kostnadskris på allvar, säger Nylund.

Risk för återbetalningar

Enligt minister Kurvinen kan det hända att en del av gårdarna blir tvungna att betala tillbaka en del av stöden på nästa års sida, om det skett förändringar i djurmängden på gårdarna mot slutet av detta år.

– Stödet hör till den gård som senast har haft djuret i sin ägo, påpekade Kurvinen.

Det kan också hända att Finland måste betala tillbaka någon del av djurstöden till EU efter att de slutliga stödgranskningarna har genomförts.

Utbetalningsplanerna för djurstöden har i år väckt en hel del kritik bland husdjursproducenterna. I januari framgick det att EU-kommissionen, efter att ha granskat de finländska utbetalningsrutinerna, inte längre accepterade att stöden utbetalas enligt uppgifterna i nötregistret.

I somras meddelade sedan Livsmedelsverket att de nya rutinerna gör att inga djurstöd alls hinner betalas ut på 2022 års sida. Det skulle gå ända till juni 2023 innan slutraten betalas, men nu verkar det alltså ha hittats en lösning som medger en snabbare betalningstidtabell.