Arbetskraft Friland
År 2020 hade de finländska jordbruks- och trädgårdsföretagen nästan 20.000 anställda från utlandet. Av dem arbetade 3.400 personer i fasta anställningar och 16.400 som säsongsarbetare. Nästan hälften av den utländska avlönade arbetskraften arbetade i trädgårdar på friland. ARKIVFOTO
Jordbruk

En femtedel av gårdarna
sysselsatte avlönad
arbetskraft år 2020

År 2020 sysselsatte jordbruken och trädgårdsodlingarna cirka 134.000 personer, som utförde 63.000 årsverken. På omkring 9.000 gårdar arbetade avlönad arbetskraft. Omkring en tredjedel av de fast anställda och hälften av säsongsarbetarna på gårdarna var utländska arbetstagare, uppger Naturresursinstitutet.

Sedan 2010 har antalet jordbruks- och trädgårdsföretag minskat med 25 procent. Under samma period har arbetsmängden minskat med omkring 20 procent. Däremot har jordbruksproduktionens volym inte minskat just alls.

År 2020 utgjordes nästan 70 procent av arbetskraften inom jordbruk och trädgårdsodling, dvs. totalt cirka 90.000 personer, av jordbrukare, delägare i jordbruksföretag och deras familjemedlemmar. Antalet fast anställda var drygt 10.000 personer och antalet säsongsarbetare var cirka 33.000 personer.

Både antalet anställda inom jordbruk och trädgårdsodling och arbetsmängden var något lägre än de preliminära uppgifter som publicerades i september i fjol.

– I de slutliga uppgifterna var arbetsmängden inom jordbruket klart lägre än uppskattat. Orsaken till detta är att man vid beräkningen av de slutliga uppgifterna använde en metod som använder uppgifter i Inkomstregistret vid beräkningen av den arbetsmängd som de fast anställda utfört. Användningen av inkomstregistret vid lantbruksräkningen var en betydande förnyelse som minskade gårdarnas svarsbelastning, säger specialforskare Pasi Mattila vid Naturresursinstitutet.

Mätt i årsverken utförde jordbrukarna och deras familjemedlemmar något över 70 procent av arbetet inom jordbruk och trädgårdsodling och de fast anställda 10 procent. Arbetsmängden för kortvarigt anställda var något större än den för den fast anställda arbetskraften. Andelen av detta arbete som utförs av jordbrukare och familjemedlemmar har minskat, jämfört med att den under hela 2010-talet låg kring 80 procent. Avbytare och entreprenörer utförde sammanlagt sex procent av arbetsinsatsen på jordbruken.

När det gäller jordbrukare och familjemedlemmar är uppgifterna inte helt jämförbara med tidigare uppgifter, eftersom arbetsmängden för flera ägare nu för första gången kunde anges för gårdar som ägdes av privatpersoner. På grund av detta har antalet jordbrukare och arbetsmängden i statistiken ökat, och på motsvarande sätt har antalet familjemedlemmar minskat från föregående statistikföring år 2016.

Trädgårdarna använder sig mycket av avlönad arbetskraft

De avlönade arbetstagarnas arbetsinsats var störst i trädgårdar på friland, totalt cirka 3.400 årsverken. Säsongsarbetskraften utförde största delen av arbetet. På drivhusgårdar utgjorde den avlönade arbetskraftens arbetsinsats 2.500 årsverken.

Arbetsmängden för fast anställd arbetskraft var klart större än den för säsongsarbetare. På mjölkgårdarna finns det också en hel del avlönad arbetskraft, som utgör ungefär en tiondel av det totala antalet anställda på mjölkgårdarna. Mest avlönad arbetskraft arbetade i Egentliga Finland.

År 2020 hade de finländska jordbruks- och trädgårdsföretagen nästan 20.000 anställda från utlandet. Av dem arbetade 3.400 personer i fasta anställningar och 16.400 som säsongsarbetare. Nästan hälften av den utländska avlönade arbetskraften arbetade i trädgårdar på friland. Med utländsk arbetskraft avses sådana anställda på gårdarna som inte är finska medborgare.

– I samband med lantbruksräkningen samlades inga uppgifter in om den utländska arbetskraftens hemland, men enligt uppgifter från Migrationsverket kom 95 procent av säsongsarbetarna från Ukraina, säger projektchef Jaana Kyyrä.

Information om arbetskraften inom jordbruks- och trädgårdsnäringen samlades in från nästan 13.000 gårdar i samband med statistikförfrågan Lantbruksräkning 2020. De uppgifter som publiceras nu är slutliga.