Med möjlighet att bearbeta från 0 till 25 centimeter djupt och även sönderdela växtrester, jämna ytan och trycka till är nya Lemken Karat 10/500 KUA en riktig allroundmaskin.
Givetvis finns det ett antal olika spetsar att välja mellan beroende på bearbetning. Med en gåsfot som medför 100 procent genomskärning av hela ytan kan maskinen köras från 0 till 5 centimeter djupt. Det fungerar för att göra såbädd på en åker utan allt för mycket växtrester.
Vanliga spetsar finns med 8 eller 12 centimeters bredd och med dessa kan maskinen köras ner till 25 centimeter.
– Det går nog att köra lite djupare än så om man vill, 28 kanske 30 centimeter, säger Mats Jönsson på Lemken Sverige.
Pinnarna sitter i tre rader och symmetriskt, vilket innebär att maskinen inte drar snett.
Snabba spetsbyten
På den testade kultivatorn, som är 5 meter bred finns det 16 pinnar vilket ger en pinndelning på 31 centimeter.
När maskinen körs med spets kan dessa även förses med vingskär för 100 procent genomskärning av jordytan. Med vingskär är arbetsdjupet 5 till 15 centimeter.
Att byta spetsar går fort, under en minut per spets, och det behövs inga egentliga verktyg. Med en liten nyckel fälls en bygel upp bakom spetsen. Sen är det bara att ricka lite på den med handen och den faller ner och en ny förs upp på benet och låsbygeln fälls ner.
Har maskinen vingskär sitter dessa skruvade på spetsen och följer med den.
Ett smart sätt för den som ibland kör med vingskär och ibland utan är att ha en uppsättning spetsar med vingskär och en utan. Då går man från vingskär till utan på knappt tio minuter.
Och just att det går så fort och är så enkelt att byta spetsar borgar för att man alltid kör med rätt utrustning till varje enskilt arbete.
Flexibla lösningar
Maskinen är uppbyggd enligt följande. Först kommer en rad med 17 tallrikar med diametern 520 millimeter. Dessa skär sönder växtrester så att det inte stoppar i de efterföljande 16 pinnarna som luckrar och bearbetar jorden.
Efter det kommer tallriksutjämnare följt av en packvält. På demomaskinen är det en dubbel stålringsvält i öppen konstruktion. Det finns kompakta stålvältar och även rörvältar. Vad som är bäst beror på jordart och förhållanden.
Djupinställningen sköts med packvälten och föraren ser inställt värde via en tydlig skala och en röd pil från hytten. För att hålla maskinen i våg fram/bak finns två möjligheter. Testmaskinen är kopplad i jordbruksdraget och då vinklas maskinen med en hydraulikkolv.
Men det finns även utrustning för att koppla maskinen i traktorns trepunkt och då regleras nivån med lyftarmarna i stället. Fördelen med denna tillkoppling är att man då även får en kolv från trepunktens torn till maskinen, ansluten till en ackumulator.
Därmed kan föraren via ett enkelverkande uttag trycksätta denna kolv och på så vis överföra vikt från maskinen till traktorn, en teknik som minskar bränsleförbrukningen.
Önskar man luckra jorden när det är fuktigt kan välten enkelt monteras av och maskinen bärs då av transporthjulen.
I vårt test körde vi maskinen med 8 centimeters spets med och utan vingskär.
Det går åt fem dubbelverkande hydraulikuttag på traktorn. De andra tre är till för att fälla ihop och fälla ut maskinen, hissa upp och ner samt justera djupet på tallriksraden.
Maskinen är enkel att ställa in och eftersom den arbetar långt bakom traktorn är det lätt att övervaka arbetet.
En annan fördel med tillkoppling i trepunkten är att det går att svänga lite snävare.