Marwin Gripenfrost Img 1210
Maskinen lyfter 2.300 kg genom hela registret och nästan 5 meter högt.
Tema

En mästare i svängen

Med både midjestyrning och styrning på bakhjulen är det inte många maskiner i samma storlek som slår Torion 738 T Sinus på fingrarna när det gäller vändradie.

Trots den snäva svängen är maskinen stabil. Som förare upplever man den som en konventionell midjestyrd maskin, men samtidigt som midjan vinkas ser två mekaniska stag till att samtidigt svänga bakhjulen i takt med att midjan rör sig. Det ger en mycket liten vändradie, endast 3,65 meter.

Det andra som skiljer Torion 738 T Sinus mot konventionella hjullastare är teleskoparmen. Denna är centralt placerad och eftersom föraren sitter högt som i en normal hjullastare är sikten helt okej och till skillnad från konventionella teleskoplastare ser man även höger del av redskapet.

Givetvis skymmer teleskoparmen mer än ett vanligt lastaraggregat med parallellstag eller Z-länkage, men behövs den extra lyfthöjden som den här maskinen kan ge, ja då är det bara att acceptera.

Marwin Gripenfrost Img 1222
Reglagen är bra och i monitorn till höger finns all information och där görs även inställningarna.

Når nästan fem meter

Claas Torion 738 T Sinus lyfter 3,8 ton i markplanet och maximal lyfthöjd är 4,96 meter. Den lyfter 2.300 kg i hela lyftområdet.

Den är smidig och bekväm att köra. Den hydrostatiska transmissionen har två automatiska växlar och toppfarten är 40 km/h.

I transport i högsta hastighet får motorn arbeta på fullvarv och ljudnivån blir ganska påtaglig. Maskinen går dock lugnt och stabilt på vägen.

Reglagen i hytten är bra placerade och lastaren manövreras med joystick. Teleskoparmen och fjärdefunktionen manövereras med tum-joystick och det finns även två knappar framtill på spaken för ytterligare funktioner.

Fram/back växlas med en strömbrytare på joystick.

Marwin Gripenfrost Img 1233
Motorn är tillverkad av Yanmar och är monterad på tvären. Oljebyte för motor har ett intervall på 500 timmar vilket är ganska tätt i dag.

Stark maskin

Bomdämpning och flytläge är standard och funktioner som underlättar arbetet är indikator i terminalen som visar skopans position, programmerbar automatisk skopåtergång, programmerbara automatiska gränser för lyft och sänk samt inställbar hydraulisk ändlägesdämpning.

Maskinen är stark för sin storlek och hanterar lasterna bra. Hydrauliken är följsam och snabb.

Claas har haft teleskoplastare på programmet i många decennier men aldrig tillverkat dessa maskiner i egen regi. Det har varit många samarbetspartners genom åren, bland annat Caterpillar, men sedan några år görs alla Claas lastmaskiner av Liebherr.

Det har medfört att Claas i dag har konventionella teleskoplastare, konventionella midjestyrda hjullastare och hybrider som Torion 738 T Sinus.

Testmaskinen var extrautrustad.

Marwin Gripenfrost Img 1240
Claas Torion 738 T Sinus är en smidig maskin med gott om LED-belysning för enkelt arbete om natten.

Claas Torion 738 T Sinus

Motor: Fyrcylindrig Yanmar på 3,3 liter och 54 kW (73 hk) maxeffekt och maximalt vridmoment 280 Nm vid 1.800 rpm
Transmission: Tvåstegs hydrostat
Däck: 400/70R20 runt om
Bränsletank: 90 liter
Lyftkapacitet: 3.800 kg
Lyfthöjd: 4,96 m
Max hydraulflöde: 240 l/min
Yttre hydraulik: 1 dubbelverkande uttag fram
Vikt: 7.100 kg 
Vändradie: 3,65 m 
Serviceintervall: motorolja 500 timmar (10,2 liter), Transmissionsolja 1.000 timmar (1,3 liter) och hydraulikolja 3.000 timmar (65 liter)
Utrustning
Luftkonditionering: standard
Passagerarsäte: nej
Luftfjädrad förarstol: nej
Säkerhetsbälte förare: standard
Bomdämpning: standard
Tre plus:
- Smidig
- Lättkörd
- Stark för sin storlek
Tre minus:
- Kort serviceintervall för motorolja
- Ingen verktygslåda
- Hög ljudnivå vid fullvarv