Jordbruk EU

En majoritet av EU-länderna vill
sänka vargens skyddsstatus

En majoritet av EU:s jordbruksministrar stöder kraven på sänkt skyddsstatus för varg, konstaterade Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnik vid veckans ministermöte. Han efterlyser snabba beslut av EU:s miljöministrar, som ansvarar för frågan.

Totschnik uppmanade EU-politikerna att agera för att pressa fram ett definitivt beslut. EU-kommissionen lade fram ett motsvarande förslag i december men detta måste ännu godkännas av de ansvariga miljöministrarna.

Först därefter kan EU-adminstrationen lägga fram ett förslag till en ändring av Bernkonventionen, som reglerar djurens skyddsstatus. Kommissionen siktar på att sänka statusen från ”strikt skyddad” till ”skyddad”.

EU och dess medlemsländer kan inte på egen hand sänka vargens skyddsstatus, som är knuten till Bernkonventionen. En ändring av status förutsätter minst två tredjedels majoritet hos avtalsparterna.

Om miljöministrarna lyckas fatta ett beslut före sommaren kan Bernkonventionen ändras ännu detta år, förklarade den österrikiska jordbruksministern. Hans förslag fick på måndagen stöd av de finländska och franska ministerkollegerna.

De största reservationerna mot en säkning av vargens skyddsstatus finns i Tyskland men den betraktas fortfarande som en hotad art. Tyskland har uttryckt krav på en gynnsam bevarandestatus för vargar.

De tyska delstaterna ansvarar för vargstammens bevarande med stöd av dem federala naturskyddslagen. För att minska riskerna för konflikter i samband med fredning har flera delstater satsat på en relativt uthållig vargförvaltning.

Den slovenska statssekreteraren för jordbruk Eva Knetz förespråkade att EU-rådet ännu borde invänta nya uppgifter om vargstammens status i Europa innan rådet fattar ett definitivt beslut.

Tysklands jordbruksminister Cem Özdemir (grön) medgav att den tyska regeringen ännu inte har enats om en enhetlig ståndpunkt i vargfrågan. Mot bakgrunden av det förestående EU-valet varnade han för öppen polemik i sammanhanget.

Enligt en studie inom EU-kommissionen befann sig i december förra året uppskattningsvis 20.300 vargar i EU:s medlemsländer. Vargar dödar årligen minst 65.500 husdjur i medlemsländerna, varav nästan tre fjärdedelar är får och getter.