Skogsbruket spelar en viktig roll för att motarbeta klimatförändringen. Det betonar tio organisationer inom den europeiska skogssektorn i ett gemensamt uttalande inför klimatkonferensen COP24 som började på måndagen i polska Katowice.
Organisationerna med Copa-Cogeca och Eustafor i spetsen uppmanar parterna bakom Parisavtalet att erkänna betydelsen av ett aktivt skogsbruk och dess viktiga roll för att minska följderna av klimatförändringen.
Dokumentet betonar fördelarna med att lagra CO2 i träprodukter och ersätta fossila material och energi med mer trä. Ett aktivt skogsbruk som anpassas till ändrade klimatförhållanden ökar upptagningen av CO2 och förbättrar skogarnas motståndskraft.
Klimatförändringen hotar också skogarna
Med tanke på att kolsänkan i EU:s skogar motsvarar 13 procent av de fossila nettoutsläppen, måste fångsten av CO2 i skogar, kollagring och ersättning av fossila material spela en avgörande roll i förhandlingarna om COP24.
Å andra sidan påpekar organisationerna att skogarna samtidigt far illa av klimatförändringen. Den senaste sommaren har tydligt visat att den globala uppvärmingen ökar risken för skogsbränder. Arealen som drabbas av skogsbränder växer.
Skogsbränderna är inte bara en allvarlig fara för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden. Bränderna är samtidigt ett växande hot mot människor och bebyggelsen på landsorten.
Ett flertal andra naturfenomen som stormar, angrepp av insekter, långa torrperioder och värmeböljor är en ytterligare källa till oro för skogsbranschen. Problemen väntas tillta som en följd av den globala uppvärmningen.
En effektiv lösning för att motverka denna utveckling är ett hållbart och anpassat skogsbruk. Det gäller att skapa synergier mellan bekämpning av klimatförändringen och behovet att anpassa skogsbruket till ett förändrat klimat.
Nya tjänster och skogsrester
Skogssektorn bidrar till att motverka klimatförändringen genom att ersätta befintliga fossila material med träbiomassa. Dessutom växer skogarna vidare och kan leverera nya tjänster av olika slag.
Samtidigt utvecklas marknaderna för skogsrester. Detta kommer att öka skogsägarnas intresse för klimatåtgärder som regelbunden gallring och medför positiva utsikter för ett sunt och lönsamt skogsbruk, framhåller skogsorganisationerna i sitt uttalande.
Konsekvensen av ett hållbart skogsbruk är välmående och sunda skogar med större motståndskraft mot naturfenomen som stormar och bränder. Produktiviteten ökar och med den ökar också skogens förmåga att ta upp koldioxid.
Resultatet är mer råmaterial som kan ersätta CO2-intensiva material och energiformer. Med bättre synergieffekter mellan outnyttjad marknadspotential och åtgärder som motverkar klimatförändringen kan ett hållbart skogsbruk aktivt begränsa den globala uppvärmningen.
Läs också: