P059190 907244
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill bli omvald som EU-chef. De senaste månaderna har hon markerat en tydlig helomvändning med avseende på jordbruket. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU ändrar sin kurs
till förmån för bönderna

EU inför nya lättnader för jordbrukarna. EU-institutionerna har bland annat enats om att lätta på miljökraven och undanta små gårdar från kontroller. Men kritikerna befarar att förändringarna ska urholka EU:s gröna giv.

Europavalet närmar sig med stormsteg. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill bli omvald som EU-chef. De senaste månaderna har hon markerat en tydlig helomvändning med avseende på jordbruket. Det är säkert ingen tillfällighet.

För ett drygt år sedan var hotet om en förestående klimatförändring ständigt på agendan bland de tunga EU-politikerna i Bryssel. Mer eller mindre alla initiativ kopplades till EU:s gröna giv med vidhängande klimatpaket.

Den stridbare och hyperaktive klimatkommissionären Frans Timmermans gav länge intrycket att vara den drivande kraften inom kommissionen. Den holländska kommissionären var definitivt arkitekten bakom EU:s så kallade gröna giv.

Timmermans lämnade EU

Timmermans var den starkaste och mest inflytelserika förespråkaren för en grön jordbrukspolitik. Ett av hans favoritprojekt var det kontroversiella lagförslaget för återställning av naturen i den europeiska unionen.

Men plötsligt försvann Timmermans från EU-arenan för att i stället engagera sig i den holländska politiken. Sedan dess förefaller det som om Ursula von der Leyen skulle försöka lugna ner spelet och dämpa det oroliga kölvattnet efter Timmermans.

Det är inte heller omöjligt att Timmermans reträtt från kommissionen kan underlätta von der Leyens möjligheter att umgås friare med EU:s bönder utan ständig närvaro av en envis och kompromisslös klimatkommissionär.

Bortsett från detta förblir det politiska klimatet skärpt. Europas bönder fortsätter att demonstrera mot EU-politiken och aviserade nya bestämmelser för växtskyddet. Bryssel har upplevt har en orolig vinter och vår med massiva bondeprotester.

Arga bönder har protesterat både i Bryssel och EU:s medlemsländer, särskilt i Östeuropa. Bondeprotester har också arrangerats i länder som Frankrike och Spanien. Inom kommissionen har attityderna mot jordbruket kännbart mjukats upp.

Kommissionens förslag till den förnyade växtskyddsförordningen SUR förpassade von der Leyen redan i ett tidigt skede i papperskorgen. Hon vill i första hand satsa på en ”konstruktiv dialog” för att ta fram gemensamma lösningar i samråd med jordbruket.

EU-länderna har redan beslutat om förändringar av den gemensamma jordbrukspolitiken till förmån för jordbrukarna. Ändringarna hade rekordsnabbt förhandlats fram av EU:s lagstiftande institutioner.

EU-kommissionen föreslog ändringarna, varefter EU-parlamentet godkände dem för snart tre veckor sedan. Beslutet har sedermera godkänts på ministernivå och de nya reglerna kan därför träda i kraft.

Häftig kritik från miljöhåll

De europeiska miljögrupperna har för sin del gått ut med hård kritik mot kommissionens initiativ att mjuka upp miljöbestämmelserna strax före valet av EU-parlament i juni. En lång rad organisationer varnar för en ekologisk kollaps.

Den gemensamma skrivelsen backas upp av 140 regionala, nationella och internationella icke-statliga organisationer. Aktionen stöds av bland annat Greenpeace, Birdlife, Friends of Earth, WWF, ClientEarth och Finlands naturskyddsförbund (FNF).

Organisationerna hävdar att EU:s lättnader i miljökraven bara är ett försök att blidka miljölobbyister. I själva verket har EU skrinlagt planerna på en hållbar matproduktion och övergivit målen att minska bekämpningsmedel, heter det i skrivelsen.