Lpx 00143758
EU vill underlätta stödbetalningar till jordbrukare som drabbas av exceptionellt väder. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

EU förenklar stöden
vid svåra väderskador

Det ska bli lättare för bönder att erhålla fortsatta jordbruksstöd efter oförutsägbara olyckor eller katastrofer som beror på exceptionella väderförhållanden. Orsaken kan exempelvis vara naturkatastrofer eller utbrott av växt- och djursjukdomar.

Konceptet med force majeure tillåter fortsatta utbetalningar av jordbruksstöd, fastän ifrågavarande bonde skulle sakna praktiska möjligheter att uppfylla kraven. Orsakerna kan bero på oförutsedda händelser utanför den drabbades kontroll.

Som exempel på sådana händelser anger kommissionen svår torka eller översvämningar. Tillämpningen av konceptet ska beslutas i respektive medlemsland på grundval av relevanta bevis med beaktande av gällande jordbrukslagstiftning.

Kommissionen betonar att beslutet är avsett att tillämpas i exceptionella situationer. Besluten ska fattas restriktivt och kommer sannolikt att avgöras från fall till fall på begäran av den berörda jordbrukaren.

Varje bonde kan drabbas

I meddelandet klargör kommissionen att force majeure kan gälla alla jordbrukare som befinner sig inom ett definierat område som har drabbats av en allvarlig och oförutsägbar naturkatastrof eller väderhändelse.

I praktiken behöver jordbrukaren i en sådan situation inte fylla i enskilda ansökningar eller bevisa att situationen fyller kriterierna för force majeur. Därmed vill kommissionen minska den administrativa bördan för både jordbrukaren och den ansvariga myndigheten.

För att definiera det aktuella drabbade området ska medlemslandets myndigheter bekräfta förekomsten av en svår naturkatastrof eller väderhändelse och avgränsa det aktuella området.

För detta ändamål föreslår kommissionen att de nationella förvaltningarna kunde använda sig av satellitdata eller geotaggade foton. Förvaltningarna ska också ta hänsyn till faktorer som sluttningar, jordart eller typ av odlade grödor för att fastställa påverkan.

Kommissionen fastställer att medlemsländerna spelar en nyckelroll när det gäller att begränsa den administrativa bördan för jordbrukarna. Alla förenklingar måste genomföras i nära samarbete med den nationella förvaltningern och jordbrukarna själva.