Nng6
Enligt överenskommelsen borde vissa engångsformat av plast förbjudas helt från början av 2030. Detta gäller bland annat förpackningar för obearbetad färsk frukt och grönsaker. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk EU

EU-institutionerna enades
om direktiv för förpackningar

EU-parlamentet och medlemsländerna har enats om gemensamma EU-regler för hantering av förpackningsavfall. Reglerna syftar till att minska förpackningsavfallet och medför dessutom restriktioner för vissa förpackningsformat.

Befolkningen och industrin i EU genererar nästan 190 kg förpackningsavfall varje år per person räknat. På måndagen nådde parlamentet och rådet en provisorisk överenskommelse om nya regler för att minska, återanvända och återvinna förpackningar och stärka den cirkulära ekonomin.

De nya åtgärderna syftar till att göra förpackningar som används i EU säkrare och mer hållbara. Reglerna ska trygga återvinning av använda förpackningar, minimera förekomsten av skadliga ämnen och minimera onödiga användning av förpackningar.

EU-överenskommelsen fastställer klara etappmål för att minska förpackningarna, med början från 5 procent fram till 2030, till 10 procent 2035 och 15 procent till 2040. Det övergripande målet är att minska mängden plastavfall från använda förpackningar.

Enligt överenskommelsen borde vissa engångsformat av plast förbjudas helt från början av 2030. Detta gäller bland annat förpackningar för obearbetad färsk frukt och grönsaker. Miniatyrförpackningar för toalettartiklar skulle förbjudas från den 1 januari 2030.

Överenskommelsen föreskriver dessutom ett förbud mot mycket lätta plastkassar, såvida det inte är erforderliga av hygienskäl eller tillhandahålls som primärförpackning för livsmedel i lösvikt i syfte att motverka matsvinn.

För att förhindra negativa hälsoeffekter omfattar överenskommelsen ett förbud mot användning av så kallade "eviga kemikalier" (per- och polyfluorerade alkylämnen eller PFAS) i förpackningar som står i kontakt med livsmedel.

EU-överenskommelsen omfattar dessutom specifika mål för återanvändbara förpackningar för alkoholhaltiga och alkoholfria drycker senast 2030. Medlemsstaterna kan tillåta ett femårigt undantag från dessa krav under vissa förutsättningar.

Slutdistributörer av drycker och take-away livsmedel inom livsmedelssektorn skulle vara skyldiga att erbjuda konsumenterna möjligheten att ta med sin egen behållare. Upp till tio procent av produkterna ska packas i återanvändbara förpackningar senast 2030.

Medlemsländerna borde dessutom uppmuntra restauranger, matsalar, barer, kaféer och cateringtjänster att servera kranvatten i bägare av återanvändbart eller påfyllningsbart format.

Förhandlarna är överens om att alla förpackningar ska vara återvinningsbara och uppfylla strikta kriterier som ska definieras via särskild lagstiftning. Vissa undantag förutses för lätta trämaterial, kork, textil, gummi, keramik, porslin eller vax.