Vargsamtal
Representanter för fyra jägarorganisationer träffades i Värmland för att diskutera de växande problemen kring vargen i Europa. De efterlyser utrymme för varje enskilt medlemsland i EU att förvalta vargen. PRIVAT FOTO
Jordbruk EU

EU-jägare kräver
hårdare tag mot vargar

Fyra europeiska jägarorganisationer från Sverige, Frankrike, Spanien och Lettland bekymrar sig över vargarnas snabba expansion i flera EU-länder. De kräver snabba och effektiva åtgärder för en hållbar vargförvaltning.

Jägarorganisationerna från de fyra länderna har i dagarna hållit ett möte i Värmland. Deras samlade budskap är mycket tydligt. Vargarna fortsätter att breda ut sig till nya områden och ökar i både antal.

Vargarnas starka expansion förutsätter en effektivare förvaltning av stammen. Bakom kravet återfinns ett starkt stöd från många andra grupper inom EU. Den nuvarande utvecklingen är inte bra i längden, menar jägarna.

Allt fler röster inom EU stöder kraven på ändringar av reglerna i EU:s art- och habitatdirektiv. Vargarnas snabba expansion, såväl antalsmässigt som i nya områden, förutsätter att stammen förvaltas bättre.

Problemen måste lösas

Många europeiska länder har redan stora problem som måste få en lösning. Vi behöver snabba åtgärder från EU-kommissionen, med mer möjligheter till en hållbar vargförvaltning, menar de fyra jägarorganisationerna.

I spåren efter den växande vargstammen följer oro och skador som slår hårt mot delar av befolkningen, djurbönder och jägare. EU:s art- och habitatdirektiv har inte anpassats till artens verkliga utveckling sedan 1992, trots att direktivet föreskriver att så ska ske.

Viltpopulationerna ser annorlunda ut idag än 1992. Exempelvis har det gått bra för en del arter som då var hotade. Vargen är en av dessa. EU-kommissionens strikta tolkning av art- och habitatdirektivet har försvårat förvaltning av vargen.

Det förekommer knappt någon förvaltningsjakt på varg längre i medlemsländerna, trots att det skulle behövas. Därför välkomnar jägarna de tydliga orden från kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Hon har öppnat ett utspel för att medlemsländerna skulle få använda undantagsregler som redan existerar. Vargen borde inte längre klassas som strikt skyddat vilt. EU-kommissionen borde agera snabbt.

Bättre förvaltning

Jägarna riktar därför en uppmaning till nationella och internationella politiker. Skapa utrymme för varje enskilt medlemsland i EU att kunna förvalta vargen. Där förvaltningen fungerar, är samexistensen mellan jägare, tamdjursägare och rovdjur bättre.

Därför behövs bättre möjligheter att i varje medlemsland förvalta rovdjursstammar som uppnått gynnsam bevarandestatus. Det är nödvändigt, framhåller de fyra jägarorganisationerna.

Det behövs fyra åtgärder, som ger varje enskilt medlemsland möjligheter att reglera och förvalta vargstammen. Vi vill redan nästa år se nya regler på plats som underlättar förvaltningen av de stora rovdjuren, fastslår de samlade jägarna.

De samlade jägarna representerade Svenska Jägareförbundet, Kungliga Spanska Jägarfederationen, Franska Jägarfederationen samt Lettiska Jägareförbundet.