Jordbruk EU

EU-kommissionen:
Halverad insats av växtskydd
inskränker inte matsäkerheten

EU-planerna att halvera insatsen av växtskyddsmedel torde på sin höjd förorsaka marginella effekter på livsmedelssäkerheten fram till 2030. Det framgår av en konsekvensanalys som kommissionen publicerade i veckan.

EU-kommissionen vill halvera användningen av växtskyddsmedel i EU fram till 2030. Avsikten är att minska miljöavtrycket från EU:s livsmedelsproduktion. Åtgärdsförslaget har väckt oro och misstro i medlemsländerna och EU-parlamentet.

I mars månad lovade kommissionen att presentera en konsekvensanalys om följderna av de planerade åtgärderna. Analysen planens uppskattade inverkan på jordbruksproduktionen samt tillgången och priset på foder och livsmedel.

Den starkaste effekten förväntar kommissionen hos grödor som spelar en relativt blygsam roll för livsmedels- och fodersäkerheten. Känsligast är vindruvor, humle och tomater, heter det i rapporten.

Enligt dokumentet har medlemsländerna möjlighet att styra användningen av växtskyddsmedel på ett sätt som minskar återverkningarna på matsäkerheten, produktionen, tillgängligheten och kostnaderna.

Kommissionen hänvisar också till möjligheterna att minska användningen av växtskyddsmedel i områden utanför jordbruket. Därmed avses tätorter, idrotts- och fritidsanläggningar och privata trädgårdar.

Ett hinder för införandet av integrerat växtskydd är producenternas osäkerhet om dess effektivitet. Producenterna måste därför involveras i åtgärderna för att stärka deras förtroende inför omställningen till mer hållbara växtskyddsmedel.