Leyenbalkan
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besöker sex länder på västra Balkan, som vill bli EU-medlemmar. FOTO: EU
EU

EU-kommissionen utreder
utvidgning i västra Balkan

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besöker denna vecka sex länder på västra Balkan, som räknas till potentiella kandidatländer för ett framtida EU-medlemskap. Men fortfarande är det långt till målet.

Det har varit stilla kring EU:s utvidgningsplaner. År 1995 anslöts Österrike, Finland och Sverige till EU. En veritabel rusch upplevdes 2004, då Cypern, Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien och Slovenien blev medlemmar.

Bulgarien och Rumänien antogs 2007 och Kroatien 2013. Därefter har inga konkreta planer presenterats. EU-beslutet förra året att ge Ukraina och Moldavien status som kandidatländer har utlöst diskussioner, men vägen in i unionen är lång och mödosam.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besöker denna vecka sex länder i västra Balkan. Enligt EU-kommissionen kommer hon att besöka Albanien, Bosnien-Herzegowina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien.

Länderna befinner sig i olika skeden i processen för ett närmande till EU. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har lyft fram kandidatländernas angelägenheter och utlöst en debatt om möjligheten att påskynda integrationen av de potentiella kandidaterna.

Den europeiska unionen strävar till att återuppliva den anslutningsprocess som har legat på is. Von der Leyens tillväxtplan för västra Balkan omfattar medel för investeringar till ett belopp av omkring sex miljarder euro.

Under den pågående processen kan länderna beviljas tillgång till vissa bestämda områden, förutsatt att de följer kraven på erforderliga reformer. Kraven syftar till att anpassa kandidatländerna till gällande EU-normer och standarder.

Förutom ovannämnda länder räknas också Turkiet officiellt som kandidatland. Turkiet ansökte om medlemskap i EU redan 1987 och utnämndes till kandidatland 1999. Förhandlingarna inleddes i oktober 2005.

I praktiken ligger Turkiets anslutningsprocess på is tillsvidare. Trots långa anslutningsförhandlingar har Turkiet för närvarande inga utsikter till ett medlemskap i EU. Planerna ligger stadigt på is i både Bryssel och Ankara.