EU

EU-länder påskyndar
integration av Ukraina

Frankrike och flera andra EU-länder skyndar på anslutningsförhandlingarna med Ukraina. Under ett möte med EU-ländernas europaministrar i Bryssel krävde ministrarna att formella samtal borde inledas i slutet av juni. Men Ungern ställer sig på bromsen.

Den franske utrikesministern för Europa Jean-Noël Barrot lovade Ukraina och grannlandet Moldavien stöd på deras väg mot en EU-anslutning. Barrot krävde att förhandlingarna borde starta före slutet av det belgiska ordförandeskapet den 30 juni.

Företrädarna för Sverige, Finland och Irland kom med liknande kommentarer. En förutsättning är att samtliga 27 medlemsländer enhälligt ställer sig bakom ett sådant förhandlingsmandat.

I medlet av december öppnade EU:s stats- och regeringschefer i princip vägen för förhandlingar om en anslutning av både Ukraina och Moldavien. Detta skulle emellertid förutsätta konkreta reformer, bland annat i bekämpningen av korruption.

Ungern ställer sig som vanligt på tvären. Enligt den ungerska regeringen kan det dröja länge innan de båda länderna är redo att uppfylla villkoren. Det har skett mycket små framsteg, om några överhuvud, sade den ungerske statssekreteraren Zoltan Kovacs.

EU får inte bevilja undantag för Ukraina på basen av politiska eller ideologiska överväganden, underströk han. Diplomater tvivlar på EU:s chanser att gynna Ukraina då Ungern under hösten tar över det roterande EU-ordförandeskapet.

Ungerns premiärminister Viktor Orban står nära Rysslands president Vladimir Putin. Orbans pro-ryska hållning har kritiserats i flera omgångar i EU, inklusive hans gratulationer till president Putin. Nu förbereder Orbán sannolikt en hård linje gentemot Bryssel.