Lpx 00136732
Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca uppmanar medlemsländerna att fatta ett realistiskt beslut om glyfosat. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

EU-länderna är splittrade
till förlängning för glyfosat

EU-tillståndet för glyfosat löper ut den 15 december. En förlängning är i sikte, men det förutsätter en majoritet bland medlemsländerna. Denna majoritet kan enbart nås via en komplicerad beräkning. Det första försöket att nå enighet misslyckades.

EU-kommissionen måste övertyga medlemsländerna att förlänga tillståndet för glyfosat med ytterligare tio år. Denna omröstning motses redan av tradition som en mycket spännande dragkamp mellan medlemsländerna.

Beslutet om glyfosat förutsätter att en kvalificerad majoritet av medlemsländerna godkänner kommissionens förslag. Omröstningen sker enligt en krånglig formel som avser att kompensera de ojämna styrkeförhållandena mellan medlemsländerna.

Enligt reglerna uppstår en kvalificerad majoritet om 55 procent av medlemsländerna röstar för eller emot kommissionens förslag. Därutöver förutsätts dessa ifrågavarande länder representerar minst 65 procent av EU:s befolkning.

Frankrike i nyckelställning

I den första omröstningen den 13 oktober röstade 18 av de 27 medlemsländerna för en förlängning av tillståndet för glyfosat. Det räcker inte för en majoritet, då ifrågavarade länder endast representerar 55 procent av EU-befolkningen.

Siffrorna har inte officiellt lämnats ut av kommissionen men den tyska jordbrukssajten Top Agrar har enligt egen uppgift fått del av resultatet på inofficiell väg via trovärdiga källor. Det är också känt hur länderna röstade.

Österrike, Kroatien och Luxemburg röstade nej. Tyskland, Frankrike, Belgien, Bulgarien, Nederländerna och Malta lade ned sina röster. Sammanlagt 18 länder röstade för kommissionens förslag, bland dem också Finland, Sverige och Danmark.

Därmed utgjorde de ja-röstande länderna med knapp marginal 55,03 procent av EU:s befolkning. Nej-länderna hade endast 3,01 procent medan de tveksamma länderna motsvarade 41,6 procent av EU-befolkningen.

Eftersom ingen av de tre grupperna nådde över 65-procentströskeln kunde resultatet inte godkännas. Inför nästa rond blickar kommissionen särskilt intresserat på Frankrike, som håller en nyckelposition.

Avgörande omröstning

Frågan sänds nu vidare till EU:s överklagandenämnd. Då ska EU-ländernas representanter igen rösta om förslaget. Medlemsländerna kommer att rösta på nytt om glyfosat den 16 november.

Lyckas länderna inte heller denna gång nå en kvalificerad majoritet, kan kommissionen fatta beslutet på egen hand. Det brådskar med ett avgörande, eftersom det nuvarande EU-tillståndet för glyfosat går ut den 15 december.

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca uppmanar medlemsländerna att fatta ett realistiskt beslut om glyfosat. Producenterna betonar att det för närvarande inte finns några likvärdiga alternativ till glyfosat.

Ett glyfosatförbud skulle bland annat innebära ett slut på direktsådd och därmed också eliminera plöjningsfri jordbearbetning, som gynnar klimatskyddet. Dessutom skulle ett förbud leda till klara konkurrensnackdelar för EU-jordbruket.

Den tyska kemikoncernen Bayer tror att en majoritet att EU:s medlemsländer kommer att rösta för EU-kommissionens förslag att tillåta glyfosat i ytterligare tio år. Bayer framhåller att förslaget baserar sig på en vetenskaplig bedömning av nationella myndigheter och EU.