09Cb1Dd8 4Aa0 4Cb2 A4D8 E02935D18E91
Nya ministrar: Finlands jordbruksminister Antti Kurvinen (t.h.) och hans franska kollega Marc Fesneau (mitten) deltog för första gången i EU:s ministermöte. Nederländernas jordbruksminister Henk Staghouwer (t.v.) utnämndes i januari. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-ministrar efterlyser
vaccin mot fågelinfluensa

EU:s jordbruksministrar oroar sig över utbredningen av fågelinfluensa i praktiskt taget alla världsdelar. På det senaste ministermötet efterlyste medlemsländerna intensivare åtgärder för utveckling av vaccin.

Sedan oktober 2021 har HPAI (högpatogen fågelinfluensa) enligt experter förorsakat omkring 3.000 utbrott i flera tiotals länder. Mer än 77 miljoner fåglar har dödats för att begränsa smittan, som utgör ett hot mot produktionen av tamfågel.

Massinfektioner hos vilda fåglar är svåra att begränsa. Enligt forskarna tyder mycket på att viruset sprider sig lättare än tidigare hos vilda fåglar. Detta är en källa till oro, eftersom vilda fåglar transporterar smittan långa vägar.

EU:s jordbruksministrar diskuterade problemet senaste vecka i Bryssel och godkände enhälligt rådets slutsatser. Enligt experterna är god biosäkerhet det effektivaste sättet att bekämpa epidemin, men vaccineringar bidrar också till att minska risken för infektioner.

Finlands jordbruksminister Antti Kurvinen påpekade att vaccineringar kan vara ett effektivt sätt att förhindra spridningen. Det behövs emellertid mer vetenskaplig information om teknik och metoder innan vaccineringarna kan inledas.

Människor går inte fria

Ministrarna var eniga om behovet att effektiva vaccin. Utvecklingen av lämpliga vaccin i samband med snabba tillståndsprocesser måste drivas på av såväl kommissionen som medlemsländerna, fastställde mötet.

Det vore viktigt att EU snabbt och okomplicerat kan enas om användningen av nya vaccin, men det måste ske i samråd med våra handelspartner, anmärkte Frankrikes jordbruksminister Marc Fesneau under diskussionens gång.

Det är fortfarande osannolikt att fågelinfluensan skulle smitta till människor, men överföringar kan inte helt uteslutas. Sedan oktober i fjol har två sådana fall rapporterats, varav ett i Storbritannien och ett i USA.

Forskarna befarar emellertid att den omfattande viruslasten i fågelpopulationer kommer att öka risken för spridning hos människor. Virustyperna förändras endast långsamt men mutationer kan inte uteslutas, varnar experter.

Viruset erövrar nya områden

Enligt forskare vid Doherty Institute for Influenza i Melbourne kan fågelviruset jämföras med en tidsinställd bomb. Tillfälliga infektioner är ingen fara men viruset försöker ständigt effektivera angreppen mot människor.

Enligt den amerikanska specialsajten Wattagnet fortsätter fågelinfluensan att sprida sig till nya områden. I medlet av april upptäcktes den högpatogena virustypen HPAI i Gabon. I Nigeria har en HPAI-våg härjat sedan december 2020 i samband med H5N1-virus.

Också i Sydafrika och Nigeria fortsätter de högpatogena AI-fallen att sprida sig. I Filippinerna rapporterar den internationella organisationen för djursjukdomar OIE hela 67 utbrott av H5N1 sedan januari.

Israel och Nordamerika rapporterar högpatogena angrepp till OIE. I USA har redan detta år rapporterats om fågelinfluensa i 18 delstater. Också Japan anmäler smitta i ett antal stora värphönsbesättningar.

Läs också: Frankrike ska testa vaccin mot HPAI-virus