Lpx 00125093
EU vill fortsätta att visa solidaritet genom att hjälpa Ukraina och dess befolkning, samt andra sårbara länder som importerar livsmedel och lider av stigande priser. EU:s livsmedelskedjor måste ytterligare stabiliseras för att klara framtida kriser. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

EU-organen uppmanas stärka
produktionen av mat i Europa

Kriget i Ukraina har satt fart på diskussionerna om matförsörjningen i EU-sammanhang. Politiker i kommissionen, parlamentet och medlemsländerna efterlyser nya mekanismer som stärker den europeiska livsmedelsproduktionen och minska beroendet utifrån.

EU-kommissionen lade senaste vecka fram olika förslag till åtgärder för att främja unionens produktion av livsmedel. EU ska också framöver vara nettoexportör och ledande producent av jordbruksbaserade livsmedel, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Kommissionen försäkrar att det inte råder någon brist på varken livsmedel eller foder i EU. Unionen är mestadels självförsörjande med viktiga agrarprodukter. Jordbrukssektorn är emellertid också nettoimportör av vissa bestämda produkter, till exempel foderprotein.

Denna sårbarhet, i kombination med höga produktionskostnader för gödselmedel och fossil energi, leder till utmaningar för producenterna. Detta kan bidra till att pressa upp prisnivån.

Enligt kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis räknar EU inte med någon akut försörjningsnöd, men å andra sidan är rimliga livsmedelspriser ingen självklarhet. EU:s jordbruk måste fortsättningsvis stärkas för att trygga hanteringen av framtida kriser.

Parallellt vill EU fortsätta att visa solidaritet genom att hjälpa Ukraina och dess befolkning, samt andra sårbara länder som importerar livsmedel och lider av stigande priser. EU:s livsmedelskedjor måste ytterligare stabiliseras för att klara framtida kriser.

Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski framhåller att EU:s största prioritering just nu är att bistå den ukrainska befolkningen med livsmedel och bränslen. EU kommer också att stöda Ukraina inom odlingen av spannmål och oljeväxter.

Parlamentet vill stärka jordbruket

EU-parlamentet efterlyser ett effektivt och fungerande livsmedelsbistånd i Ukraina och en mer oberoende livsmedelsproduktion i EU. EU ska med andra ord satsa på ett mångsidigare jordbruk och en stark självförsörjning.

I en resolution förutsätter EU-parlamentet ett effektivt och mångsidigt livsmedelsbistånd för Ukraina. Parallellt måste EU stärka sitt eget oberoende inom produktionen av livsmedel och utarbeta goda strategier för matproduktionen.

Resolutionen antogs nyligen i parlamentet med 413 ja-röster, 120 nej-röster och 49 nedlagda röster. Enligt majoriteten brådskar det med en handlingsplan för att trygga livsmedelssäkerheten, både i EU och Ukraina.

Med avseende på de allvarliga konsekvenserna av ryska angrepp mot livsmedelsförsörjningen och befolkningen i Ukraina, förutsätter parlamentet ett robust livsmedelsbistånd från EU och hela det internationella samfundet.

EU bör öppna korridorer för transporter av livsmedel till och från Ukraina, som alternativ till de stängda hamnarna vid Svarta havet. De ukrainska jordbrukarna måste tillförsäkras utsäde, bränsle och gödselmedel.

Åkrarna behövs för livsmedel och foder

Enligt parlamentet har Covid-19 och kriget i Ukraina visat att EU måste minska beroendet av livsmedel från ett begränsat antal exportländer utanför den europeiska unionen. Leveranserna från tredjeländer borde diversifieras.

EU-kommissionen uppmanas att undersöka åtgärder som minskar jordbrukets känslighet för höga priser på gödselmedel. Avhängigheten av importerade gödselmedel måste bemötas genom att till exempel främja innovation på området.

Enligt parlamentet borde livsmedelsproduktionen i EU ytterligare effektiveras för att minska beroendet av matimport utifrån. Resolutionen förutsätter att jordbruksmark i första hand ska användas för att producera livsmedel och djurfoder.

För detta ändamål ska EU låta sina jordbrukare bruka trädesåkrar för produktion av proteingrödor från och med säsongen 2022. Medlemsländerna bör enligt resolutionen få rätt att bevilja effektiva och flexibla stöd till sina producenter.