20180314 Ep 067641 A Gen 132
Debatten om CAP-reformen går in i en avgörande fas. Parlamentets handläggare Esther Herranz Garcia (EPP Spanien) föreslår högre och flexiblare gränser för stödtaket.
Jordbruk EU

EU-parlamentet vill höja taket för CAP-stöd

EU-parlamentet börjar bli redo för debatten om nästa CAP-reform. Parlamentets handläggare Esther Herranz Garcia (EPP Spanien) har färdigställt sin rapport. Tröskeln för stödgränsen har höjts, jämfört med kommissionens förslag.

Enligt rapportören borde medlemsländerna själva få fastställa stödtaket inom givna gränser. Gränsen ska ändå inte få sänkas under 100.000 euro per gård och år, uppger nyhetstjänsten aiz.info. Stödtaket gäller enbart basstödet.

Betalningar för miljöstöd eller stöd till unga jordbrukare i den första pelaren ska enligt rapporten inte beräknas på tröskelvärdet. Därmed är Herranz Garcias förslag betydligt liberalare än kommissionens förslag, fastän hon håller fast vid stödtaket som sådant.

Rapportören medger att det finns många stora gårdar i vissa medlemsländer men det är inte EU:s sak att blanda sig i frågan. Agrarkommissionär Phil Hogan efterlyser en betydligt strängare modell med avdrag i etapper.

Enligt Hogan skulle ett tak införas vid 60.000 euro, varefter ett visst belopp stegvis dras av då stödet växer. Från 75.000 euro skulle redan hälften falla bort. Från och med 100.000 euro skulle inget stöd alls betalas.

Herranz Garcias rapport ska härnäst behandlas i parlamentets utskott och plenum. Det är givetvis inte omöjligt att de förhållandevis milt begränsade stödtaken skärps under debatten, då andra politiska grupperingar lägger fram sina egna krav.

Enligt rapporten ska 70 procent av medlen i den första pelaren reserveras för basstödet. Resten ska användas för miljökrav och unga jordbrukare. Rapportören vill dessutom bibehålla CAP-stöden på dagens nivå utan nedskärningar.

Det innebär att CAP-budgeten ska hållas intakt under perioden 2021 till 2027. Herrenz Garcia är inte redo att förhandla om reformförslagen på basen av de sparåtgärder som kommissionen har föreslagit.

Cap-reformen försenas till 2023?

Enligt hennes rapport borde CAP-reformen skjutas framåt med två år så att de första nationella strategiplanerna skulle gälla först från 2023. Det är i vilket fall som helst redan för sent att sikta på 2021 för reformen.

Den spanska rapportören vill också stärka företagen på landsbygden. Dessutom borde helt nya program införas i den andra CAP-pelaren. Herranz Garcia har gjort sig känd som en hård kritiker av kommissionens förslag till ny jordbrukspolitik.

Under ett möte i parlamentet tidigare på hösten betecknade hon EU-kommissionens förslag till förenklingar av jordbrukspolitiken som dolda försök att banta ner anslagen. I gengäld skulle den ekonomisk bördan att flyttas över till medlemsländerna.

Enligt Herranz Garcia är det knappast möjligt att köra igenom CAP-reformen under den korta tid som återstår för den sittande kommissionen.