Lpx 00153516
EU-bönderna får allt mindre betalt för sin mjölk. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

EU producerar mer mjölk
trots låga producentpriser

Under det första halvåret 2023 utvidgade de europeiska mjölkgårdarna sin produktion med i medeltal 0,7 procent. Ännu i december 2022 betalade EU-mejerierna upp till 58,3 cent per kilogram mjölk. Sedan dess har priserna fallit brant i praktiskt taget hela EU.

Enligt den tyska marknadscentralen ZMB påverkas prisbildningen fortfarande av osedvanligt höga prisnivåer, som mejerierna började betala i slutet av 2022 och början av 2023. Vid den tidpunkten befann sig mjölkproduktionen på en extremt hög nivå.

Enligt ZMB-experterna har de relativt höga utbetalningarna i slutet av 2022 och början av 2023 länge stärkt det gynnsamma prisläget på de europeiska marknaderna. EU-27 har dessutom exporterat förhållandevis stora mängder mejeriprodukter.

Numera har situationen på marknaderna förändrats, men de gamla konstellationerna från slutet av 2022 och början av 2023 påverkar ännu statistiken. Under det första halvåret 2023 fortsatte EU-leveranserna att öka med 0,7 procent, jämfört med våren 2022.

Ökningen avtar i EU

EU:s kommitté för den europeiska mjölkmarknaden (MMO Economic Board) sammanträdde i juli per videokonferens för att granska och utvärdera den aktuella marknadssituationen.

Kommittén består av ett brett spektrum av representanter för tunga aktörer inom mjölkproduktionen. Representerade är bland annat producenterna via Copa och Cogeca och aktörer inom mejerilobbyn.

Kommittén fastställde att mjölkproduktionen har fortsatt att öka i den europeiska unionen, men betydligt långsammare än tidigare. Mellan januari och april hade mjölkproduktionen ökat med 0,8 procent, jämfört med motsvarande period föregående år.

Produktionen hade ökat i 13 medlemsländer, bland dem Tyskland (+2,5 procent), Belgien (+4,3 procent), Nederländerna (+3,8 procent) och Polen (+1,6 procent). Efter en stark upptrappning av mjölkpriserna åren 2021 och 2022 tenderar pendeln att svänga tillbaka.

Sedan början av detta år har priserna fallit med omkring 15 procent. I april 2023 fortsatte priserna att falla med 5,4 procent. Den globala mjölknoteringen på Global Dairy Trade har rasat till den lägsta nivån sedan fem år.

I juni började de expansiva tendenserna att avta på marknaderna. Tillväxten har krympt till omkring 0,3 procent. Enligt ZMB upplever branschen den svagaste utvecklingen på marknaden sedan början av året.

Trenderna är negativa

Trenderna har varierat mycket från land till land. Mjölkproduktionen i Tyskland var fortfarande positiv under första halvåret 2023 medan Frankrike noterade den största minskningen. I Irland har den robusta tillväxten stannat av.

Betalningarna till mjölkproducenter slår nya negativrekord i flera EU-länder. Lettland och Malta är de enda medlemsländerna som hittills har lyckats höja utbetalningarna till sina bönder.

Alla övriga EU-länder har tvingats tumma på betalningarna. I EU:s viktigaste producentland Tyskland sänktes den genomsnittliga utbetalningen nyligen med 3,2 cent. Bönderna måste nöja sig med belopp under 50 cent per kilo.

I Frankrike har producentpriserna likaså reviderats nedåt under 50-centsstrecket. I Nederländerna och Irland har leveranserna av mjölk till mejerierna börjat minska. Volymerna har börjat krympa.