Jordbruk EU

EU stöder en ändring
av vargens skyddsstatus

EU-kommissionen lade i december 2023 fram ett förslag om att ändra vargens skyddsstatus från en strängt skyddad art till en skyddad art. Onsdagen den 25 september fastställde EU-medlemsländerna att ärendet gällande ändring av skyddsstatusen förs vidare till den ständiga kommittén för Bernkonventionen för beslut, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

– Denna lösning, som gör vargens skyddsstatus flexiblare, är ett steg framåt för att människan och vargen ska kunna leva sida vid sida i Finland. Vi måste bedriva en sådan rovdjurspolitik som gör det möjligt att i Finland jaga varg i stamvårdande syfte, vilket är nödvändigt också med tanke på säkerheten. Detta gör samtidigt skyddet av denna värdefulla art mer godtagbart, säger miljöminister Kai Mykkänen.

– Detta beslut är viktigt och nödvändigt för att föra rovdjurspolitiken i en ny riktning. De lokala förhållandena och ökningen av rovdjursbestånden måste tas i beaktande. Beslutet har föregåtts av ett enormt påverkansarbete, och Finland har varit mycket aktivt i ärendet på EU-nivå under det senaste året. Samarbetet med de likasinnade länderna har varit gott. Jag är glad över att medlemsländerna har insett vikten av att möjliggöra en socialt hållbar förvaltning av vargstammen. Kommissionen har nu fullt stöd för att föra ärendet vidare, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

Finland har understött EU-kommissionens initiativ om att ändra vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen från en strängt skyddad art (bilaga II) till en skyddad art (bilaga III) och uppmuntrat till motsvarande ändringar i bilagorna till habitatdirektivet. Finland lyfte senast fram vargfrågan som ett eget informationsärende i rådet för jordbruk och fiske i januari 2024.

Förslaget till ändring av vargens skyddsstatus motiveras med att vargstammen utvecklats i en positiv riktning. I Finland är vargen dock fortfarande starkt hotad. Bernkonventionens ständiga kommitté sammanträder i början av december 2024. Om beslutet godkänns i Bernkonventionen kan kommissionen därefter inleda beredningen av en ändring av bilagan till EU:s habitatdirektiv.