Jordbruk EU

EU utreder halvering
av växtskyddet till 2030

EU-kommissionen bereder en ny förordning med målet att halvera det kemiska växtskyddet fram till 2030. Det framgår av ett internt utkast som den tyska jordbrukssajten Agrarheute har fått tag i.

Enligt Agrarheute handlar det om en plan som ska matcha målen i den gröna given. Generaldirektoratet för hälsa och matsäkerhet SANTE har enligt uppgift redan färdigställt en lagtext som ska förplikta medlemsländerna till strängare växtskydd.

Användningen av kemiska växtskyddsmedel ska sänkas med 50 procent i hela EU fram till 2030. Som referens faststlås den genomsnittliga användningen av växtskydd under perioden 2015 till 2017.

För att nå det övergripande målet ska varje medlemsland ställa upp bindande nationella målsättningar för reduceringen. De nationella målen kan avvika med högst fem procent från halveringsmålet.

Ett land kan få pruta på målsättningen enligt strikta kriterier. Tillåtna skäl är exempelvis nya skadegörare eller en snabbare, nationell tidtabell som beror på att ifrågavarande medlemsland redan tidigare har gått in för reduceringar.

Den nya förordningen skulle avsevärt höja kraven på rapporteringen av data. Varje gård måste registrera sig och motivera varje växtskyddsåtgärd i ett elektroniskt register. Medlemsländerna ska upprätta sina register enligt en särskild modell.

Principerna för integrerat växtskydd måste strikt följas. De specifika reglerna för samtliga huvudgrödor gäller i alla medlemsländer. Medlemsländerna ska årligen rapportera hur uppläggningen avancerar.

Användningen av växtskyddsmedel ska helt förbjudas i känsliga områden som Natura 2000 och liknande skyddade områden. Undantag kan på begäran beviljas ifall alternativa preparat med lägre risk finns tillgängliga.

Användaren behöver särskilt tillstånd för besprutning ock ska meddela om detta på informationstavlor vid åkerkanten. Växtskyddssprutor ska besiktas vart tredje år. Direktivet ska gälla direkt i medlemsländerna utan att först antas som nationell lag.

Enligt myndigheterna i Bryssel har det nuvarande direktivet implenterats i medlemsländerna utan enhälliga principer. Den 23 mars ska planerna presenteras officiellt i form av ett stort naturvårdspaket, uppger Agrarheute.