SLC - St173373X
Mjölkpriset i EU fortsätter uppåt

Det genomsnittliga EU-mjölkpriset till bonden fortsatte att stiga i september månad, noterar producentorganisationen LTO Nederland i sin senaste rapport.

Resistenta bakterier skördar fler dödsfall i EU

I EU-länderna dör varje år mer än 33.000 personer som en följd av infektioner som förorsakas av antibiotikaresistenta bakterier. De flesta dödsfallen sker i sydeuropeiska länder där antibiotika används i frikostig utsträckning.

Växtskyddslagstiftningen förnyas

EU förnyar lagstiftningen om växtskadegörare. Den nya lagstiftningen träder i kraft i december 2019, meddelar livsmedelssäkerhetsverket Evira.

SLC - Fcb451174990Bad1Efcc6Acb44D16A810B624Ff1
Danish Crown tecknade lukrativt avtal med Alibaba

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har undertecknat ett avtal om leveranser av griskött för drygt 300 miljoner euro till det kinesiska Alibaba-ägda bolaget Win-Chain. Alibaba köper hela produktionen från en ny fabrik som Danish Crown bygger i Kina.

Danskt griskött är populärt i Japan

Danish Crown har skördat stora framgångar med export av griskött till Japan. De japanska konsumenterna kräver högsta möjliga kvalitet.

SLC - Italien 1
Omfattande ödeläggelse i Italien

Fjorton miljoner fällda träd, förstörda vägar, sönderblåsta stall, lerfloder som täckt allt i sin väg och hela skördar förstörda. Det är resultatet av de senaste veckornas oväder över hela Italien.

Betydande finansiering från EU för finländska miljöprojekt

Europeiska kommissionen har fattat beslut om finansiering för Life-miljöprojekt utifrån den ansökningsomgång som genomfördes 2017. Finland får finansiering för sammanlagt fem betydande projekt, meddelar Miljöministeriet.

SLC - 20180314 Ep 067641 A Gen 132
EU-parlamentet vill höja taket för CAP-stöd

EU-parlamentet börjar bli redo för debatten om nästa CAP-reform. Parlamentets handläggare Esther Herranz Garcia (EPP Spanien) har färdigställt sin rapport. Tröskeln för stödgränsen har höjts, jämfört med kommissionens förslag.

SLC - Lpx 144874
Arrendepriserna stiger snabbt i EU

Det genomsnittliga priset för arrenderad jordbruksmark i EU steg med en fjärdedel mellan åren 2004 och 2015. Medelarrendet steg med 26 procent från 149 euro per hektar till 189 euro per hektar 2015.

Minister Leppä håller frågestund på Facebook

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) håller sin andra frågestund på Facebook nästa veckas torsdag, den 8 november, klockan 18-21.Den här gången är temat reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP27, vars beredning pågår som bäst.

SLC - Lpx 117125
Holland kan lägga ned flera tusentals grisgårdar

Grisnäringen i Nederländerna står inför en enorm strukturförändring. Enligt Rabobank kommer upp till 70 procent av landets grisproducenter att lägga ned verksamheten, så att bara tusen gårdar återstår.

EU skärper insatsen mot antibiotika hos boskap

EU-parlamentet har antagit ett paket med drastiskt skärpta regler för användningen av antibiotika inom djurhållningen. Framöver får antibiotika inte användas i förebyggande syfte för att kompensera dålig djurhållning.