Jordbruk EU

EU:s agrarministrar
risade djurtransporter

Djurskyddet under långa djurtransporter var igen en gång föremål för diskussion under de europeiska agrarministrarnas ordinarie möte denna vecka i Luxemburg. Flera talare kritiserade som vanligt transporterna men inga lösningar föreslogs.

Flera mellaneuropeiska länder efterlyste förändringar inom branschen. Djurtransporterna är fortfarande alltför långa och därmed plågsamma. Kritikerna argumenterade att allmänheten sedan länge efterlyser en bättre djurvälfärd.

Tysklands representant betonade vikten av att EU äntligen borde enas om djurvänligare transporter. Det vore dags att se över fordon och transporttider, både till lands och till sjöss. Luxemburg krävde ett slut på exporten av slaktdjur, både per bil och sjövägen.

Under det belgiska ordförandeskapet har behandlingen av djurtransporterna ännu inte framskridit, varken när det gäller maximitider för slakttransporter eller regleringen av temperaturer under färd, som är viktiga frågor för Finland.

Jordbruksministrarna diskuterade också de rådsslutsatser om jordbrukets framtid som hade utarbetats av EU-ordförandelandet Belgien. Slutsatserna stöddes av 26 medlemsländer.

Finlands ansvariga minister Sari Essayah underströk betydelsen av att nästa kommission presenterar ett arbetsprogram med klara utsikter för jordbrukets framtid under olika omständigheter.

Hon betonade bland annat jordbrukets strategiska betydelse, en stabil och förutsägbar verksamhetsmiljö för jordbrukarna, landsbygdens utveckling och bevarandet av produktionen i mindre gynnade områden.

Jordbruksministrarna antog en allmän riktlinje om kommissionens förslag till reform av den ständiga kommittén för skogsbruk. Kommittén har till uppgift att stöda kommissionen i frågor som gäller skogar och skogsbruk.

Den ständiga kommittén för skogsbruk ska ha en central och övergripande roll i behandlingen av skogsfrågor inom EU. Ministrarna tog dessutom del av en lägesrapport om förordningen för skogsövervakning.