J Wojciechowski
Det är viktigt att vi har en säker livsmedelsproduktion. Inte minst med tanke på försörjningsberedskapen, säger jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski.
Jordbruk EU

EU:s jordbrukskommissionär
vill stoppa lantbruksdöden

EU:s jordbrukskommissionär polacken Janusz Wojciechowski är bekymrad över den eskalerande lantbruksdöden.Vid sitt besök i Finland nyligen tog han upp den negativa utvecklingen och påpekar att det inte kan fortsätta på det här viset.

EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski lyfter fram en dyster statistik över nedlagda lantbruk inom unionen det senaste decenniet. Under åren 2010-2020 har tre miljoner lantbruk lagts ner.

– Det är en takt om 100 gårdar per dag i hela EU, i Finland handlar det om tre nedlagda gårdar varje dag. Vi måste stoppa den här utvecklingen, säger Wojciechowski.

För att nå målet måste jordbrukarna få stöd och uppmuntran. Man kan inte påföra dem regler och krav som ytterligare försämrar jordbrukarnas svåra situation, säger han.

Wojciechowski som talade vid Europaforum i Åbo nämner det omstridda lagförslaget till restaurering av naturen som manglats fram i EU-kommissionen och som stött på hårt motstånd från flera EU-länder, bland dem Finland. För Finland med sina stora skogsarealer skulle restaureringslagen bli mycket kostsam.

Vill ändå inte kommentera restaureringslagen

Wojciechowski vill inte desto närmare kommentera lagförslaget hänvisande till att förhandlingar pågår och att Europaparlamentet ännu ska säga sitt om det kontroversiella förslaget. Men han har förståelse för kritiken som riktats mot förslaget där också kritiska röster höjts inom parlamentet.

– Det är svårt att hitta en rättvis lösning när förhållandena är olika i olika medlemsländer. Till exempel i Finland är 75 procent av arealen skog medan skogsarealen är betydligt mindre i många andra länder. Nu verkar det som om EU vill ge samma medicin för olika sjukdomar och det skapar problem. Det är viktigt att man respekterar ländernas olika förhållanden, säger Wojciechowski.

Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD) som vid Europaforumet deltog i en paneldiskussion tillsammans med Janusz Wojciechowski instämmer.

– Det är klokt sagt, jag instämmer helt. Restaureringslagen blir mycket, mycket dyr för Finland, säger Essayah.

Hon hoppas att den kritiska hållning som råder inom Europaparlamentet till EU-kommissionens lagförslag vinner majoritetens stöd när lagen behandlas av parlamentet.

Sari Essayah var värd för Wojciechowskis Finlandsbesök där en träff med statsminister Petteri Orpo (Saml) också var inbokad. Utöver Europaforumet besökte jordbrukskommissionären också en grönsaksproducent och en svingård i Åboregionen. Han träffade också representanter för producentorganisationen MTK.

– Vi ska vara tacksamma mot odlarna varje dag, säger Wojciechowski.

Säkerhet, stabilitet, hållbarhet och solidaritet

Jordbrukets många kriser och kriget i Ukraina medför stora utmaningar för lantbruket och hela livsmedelskedjan. Här menar Wojciechowski att det gäller att stödja jordbrukarna i det som de är bra på, nämligen att producera mat.

Han lyfter fram EU:s livsmedelsstrategi ”Från Jord till bord” och förändringarna i livsmedelssystemet och menar att jordbrukarnas ställning måste tryggas i systemet.

Strategin är en del av EU:s gröna giv och syftar till att påskynda övergången till ett hållbart, rättvist och miljövänligt livsmedelssystem. 

Wojciechowski betonar fyra aspekter – säkerhet, stabilitet, hållbarhet och solidaritet – och förklarar att det  handlar om att garantera en säker livsmedelsproduktion, stabilitet för odlarna, ett hållbart klimat och ett rättvist livsmedelssystem.

Han vill speciellt lyfta fram livsmedelssäkerhetens betydelse.

– Det är viktigt att vi har en säker livsmedelsproduktion. Inte minst med tanke på försörjningsberedskapen.

Också klimatfrågan är viktig. Här anser Wojciechowski att odlarna ska uppmuntras – inte tvingas – till åtgärder för att uppnå ett hållbart klimat. Och klimatåtgärderna ska kompenseras. Man kan inte påföra jordbrukarna nya krav för att nå klimatmålen utan att det kompenseras.

– Ökade krav måste också medföra ökade stöd till odlarna, säger han.

Också små gårdar behövs

När det gäller lantbrukets strukturomvandling anser Wojciechowski att det behövs åtgärder för att de små gårdarna ska klara sig i den pågående trenden där gårdarna blir allt färre och allt större.

– Också de små gårdarna behövs. Vi måste se till att vi skyddar dem, säger Wojciechowski till LF.

Här lyfter han fram vikten av närproducerade livsmedel. Något som också gynnar små gårdar, menar han.

– Det behövs satsningar på lokal produktion, det stöder samtidigt lokala industrier. Visst ska man också exportera livsmedel från lantbruket, men den lokala marknaden är minst lika viktig. En stark lokal produktion och en lokal industri där man skapar synergieffekter mellan producenterna, industrin och handeln är att föredra. Det också positivt med tanke på transporterna då transportsträckorna blir kortare, säger Wojciechowski.

Han påminner återigen om olikheterna mellan EU:s medlemsländer när det gäller jordbruket.

– Vi måste respektera att förhållandena är olika, säger han till LF.

Wojciechowski är själv uppvuxen på en liten lantgård, ett jordbruk som i dag drivs av hans bror. Han är också bekant med förhållandena i Finland sedan tidigare. För 20 år seden besökte han landet som turist och åkte då bil genom landet från söder till polcirkeln i norr.

– Det var en intressant resa som gav mig en inblick i hur jordbruket ser ut i nordliga förhållanden, säger Wojciechowski.