Do Ceu42Ea61E Dbfd 4A2A 8A8B 0508A7499Eed
Jordbruksminister Sari Essayah (t.v.) utbytte under en förhandlingspaus tankar med sin portugisiska ministerkollega Maria do Céu Antunes. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU:s jordbruksministrar
diskuterade markhälsa

Vid sidan av spannmål var direktivet om markhälsa ett viktigt tema under EU:s senaste agrarministermöte. Ministrarna diskuterade också den långfristiga visionen för landsbygdsområden och handeln med jordbruksprodukter.

Finland representerades av jord- och skogsbruksminister Sari Essayah. Ministrarna betecknade EU-förslaget till direktiv om markhälsa som viktigt, men skillnaderna mellan medlemsländerna, den administrativa bördan och kostnaderna väckte oro.

Syftet med kommissionens förslag är att skapa ett system och kriterier på EU-nivå för uppföljning av markens tillstånd. I samband med behandlingen av ärendet lyfte Polen också fram förordningen om restaurering av natur.

Enligt minister Essayah är friska jordar är en grundläggande förutsättning för livsmedelstryggheten Den nya lagstiftningen får inte medföra ytterligare byråkrati och kostnader.

Direktiven borde vara möjligast enkla. Vid genomförandet borde befintlig information tas till vara från de nationella system som redan finns i medlemsländerna. Medlemsländernas olika förhållanden och situationer måste beaktas.

Detsamma gäller också förordningen om restaurering av natur. EU-parlamentets ståndpunkt om denna förordning innehåller goda förslag för att begränsa kostnaderna och beakta jordbruket, konstaterar minister Essayah.