C78E8C83 Eaaf 46E8 9616 Ec6A9C88F0F9
Ukrainas jordbruksminister Roman Leschenko deltog tidvis i EU-ministermötet per video. I förgrunden mötets ordförande, Frankrikes jordbruksminister Julien Denormandie. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU:s jordbruksministrar
prioriterar matförsörjningen

Livsmedelsförsörjningen har hamnat i gungning i samband med kriget i Ukraina. Situationens allvar satte sin prägel på diskussionerna då EU:s jordbruksministrar träffades på måndagen. Enighet råder om att matsäkerheten nu måste prioriteras.

Medlemsländernas jordbruksministrar vill trygga en maximal livsmedelsproduktion i EU för att kompensera bortfallet av skörden i Ukraina, som är världens viktigaste exportör av vete. Varje hektar åker är nödvändig för att tackla den hotande livsmedelskrisen.

Frankrikes president Emmanuel Macron angrep redan föregående vecka EU-kommissionens strategiplan för den gröna given, den så kallade jord till bord-strategin, som ska bädda för en klimatvänligare jordbrukspolitik i unionen.

I ett valtal varnade Macron indirekt för kommissionens planer. Världen hotas av hunger och därför måste det inhemska jordbruket stärkas. Kriget i Ukraina ger en tankeställare, EU och kommissionen måste främja en maximal jordbruksproduktion.

Den franska presidenten vill ändra EU:s jord till bord-strategi, som enligt Macron återspeglar en värld efter Rysslands invasion i Ukraina. Situationen har förändrats. EU har inte råd att bromsa matproduktionen, inskärpte Macron.

Länderna dryftar nya krisåtgärder

Enligt Macron skulle EU-strategin minska matproduktionen med tretton procent och det har EU inte råd med i dagens situation. Priset på vete, majs och andra baslivsmedel har stigit och till råga på allt stiger jordbrukets insatskostnader häftigt.

Copa-Cogeca har betonat vikten av att förbättra jordbrukets produktivitet i stället för att minska insatsmedlen. Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski har för sin del skjutit ett förslag till skärpt kemiskt växtskydd på framtiden.

Under dessa premisser diskuterade jordbruksministrarna på måndagen den aktuella marknadssituationen. Enligt mötets ordförande, Frankrikes jordbruksminister Julien Denormandie, är fyra konkreta åtgärder på gång.

Jordbrukets 470 miljoner euro tunga krisreserv kan för första gången tas i bruk. Kommissionen förbereder privat lagring av griskött. Växtodlarna får ta ekologiska fokusarealer i odling. Reglerna för de enskilda ländernas stödprogram ska ses över.

Ministrarna uppmanade också kommissionen att påskynda behandlingen av medlemsländernas strategiplaner för jordbruksreformen. Mot bakgrunden av ukrainakrisen är det viktigt att starta planeringen i tid.

Finlands jordbruksminister Jari Leppä och flera andra ministrar påminde om att planerna måste godkännas snarast. De nationella genomförandena av åtgärder måste inledas i god tid, så att producenterna hinner förbereda sig inför säsongen.

Strategi för proteinväxter

Under veckans ministermöte diskuterade medlemsländerna också ett österrikiskt initiativ som syftar till att främja produktionen av växtprotein. Enligt Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger är EU synnerligen beroende av import på området.

Köstinger motiverade sitt förslag med blick på Ukraina. Hon uppgav att Ukraina har spelat en central roll för EU-importen av soja och raps. Därför hotar en akut brist på sådana produkter. EU borde satsa mer på proteinväxter.

Finland och 18 andra medlemsländer stöder Österrikes initiativ. Enligt minister Jari Leppä är det viktigt att säkerställa försörjningstryggheten och livsmedelssäkerheten i alla lägen. En ny strategi skulle vara ett konkret steg mot detta mål på EU-planet.

Läs också: Ukraina lider brist på växtskyddsmedel