Jordbruk

Få överraskningar för jordbruket
i regeringens budgetförslag

Det budgetförslag för 2023 som statsrådet presenterade senaste vecka innehöll inga större överraskningar för jord- och skogsbruket, varken positiva eller negativa.

Det som kan noteras är att två miljoner euro anvisades i budgeten för en fortsättning på projektet ”Ta hand om bonden”. Budgetmedlen gör att verksamheten kan fortsätta fram till slutet av 2024.

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA startade 2017 projektet Ta hand om bonden i syfte att hjälpa lantbruksföretagarna att orka med sitt arbete.

– Med den fortsatta finansieringen fortsätter vi det här övergripande hjälparbetet för att stötta lantbruksföretagarna i hela landet. Vi gör vårt bästa för att stötta jordbrukarna och bidrar på så sätt till att trygga landets försörjningsberedskap. Det är viktigt att det här betydelsefulla arbetet fortsätter och förhoppningsvis får vi permanent finansiering efter 2024, säger VD Päivi Huotari på LPA.

Budgetpropositionen innehåller betydande åtgärder för att stärka allmänhetens köpkraft, men inga särskilda åtgärder som riktas till jordbruket.

Regeringen fastslog också åtgärder som syftar till att kompensera allmänheten för de kraftigt höjda elpriserna. Mervärdesskattesatsen på el energi sänks till 10 procent för perioden december–april, men det har ingen större inverkan för jord- och skogsbruket som är momsskyldigt.