Jordbruk

Fazer lägger ner mejeriet i Koria

Omställningsförhandlingarna gällande mejeriverksamheten vid Fazers fabrik i Koria har slutförts och mejeriverksamheten kommer att läggas ner före slutet av augusti 2023. Därtill kommer Fazer att vidta nödvändiga konkurrensförbättrande effektiveringsåtgärder inom Koriafabrikens leveranskedja, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

Dessa förändringar leder till uppsägning av 82 anställda.

– Vi köper mjölk från cirka 20 producenter i södra och sydöstra Finland. Dessa mjölkgårdar är mycket välskötta samt livskraftiga och enligt vår förståelse har alla dessa mjölkgårdar möjligheten att fortsätta sin verksamhet med ett annat mejeri, säger Kati Rajala, chef för Non-dairy- och Dairy-affärsverksamhet vid Fazer..

Fazer är en liten aktör inom den mycket konkurrensutsatta finska mejeriindustrin och tillverkar främst produkter som säljs under private label-varumärken. På grund av de låga produktionsvolymerna och komplexiteten i mejeriverksamheten som bygger på skalfördelar är det mycket utmanande för Fazer att vara konkurrenskraftig inom denna verksamhet.