Vaall2
Magnus Blässar, mjölkproducent och mjölkgårdsrådgivare på ProAgria Lantbrukssällskapet, är nöjd med årets vallskörd för Österbottens del. Kvaliteten är god och det minskar behovet av inköpt protein och kraftfoder i vinter, vilket är positivt med tanke på de höga kostnaderna.
Jordbruk

Fina vallskördar i Österbotten i år

Högt protein och energi i årets ensilage. Årets vallskörd blev stor och mycket bra i Österbotten. Bidragande orsaker är gynnsamt väder och det faktum att producenterna satsat på odlingen. De har tagit till sig rådgivningen, säger mjölkgårdsrådgivare Magnus Blässar.

Det kommer inte att vara någon brist på ensilage på de flesta österbottniska mjölk- och köttgårdar i vinter och fram till nästa års skörd. Dessutom innehåller årets vallskörd bra med protein, energi och fiber.

– Med tanke på kostnadsläget är det här mycket positivt. Ett bra grovfoder gör att det minskar behovet av inköpt protein och energifoder, vilket sänker produktionskostnaderna. Vi kan vara väldigt nöjda i Österbotten, säger Magnus Blässar, mjölkgårdsrådgivare på ProAgria Lantbrukssällskapet Österbotten.

En bidragande orsak är att vädret i somras och under hösten varit relativt gynnsamt. Trots att det finns lokala och regionala variationer har landskapet inte nämnvärt drabbats av torka som i andra delar av landet. Men något som Blässar gärna understryker är att producenterna i vintras verkligen tog till sig alla råd som gavs.

– I vintras skenade kostnaderna och det fanns en rädsla för att en del inte skulle satsa på skörden. Men jordbrukarna tog till sig råden och verkligen satsade på odlingen och resultatet ser vi nu i goda skördar, konstaterar han.

Vaall6
I våras betonade bland annat ProAgria Lantbrukssällskapet vikten av att satsa på odlingen. Det rådet tog många mjölk- och köttproducenter till sig för vallskördarna i Österbotten är goda. Även rekordmånga råvaruprover har tagits, berättar mjölkgårdsrådgivare Magnus Blässar.

Har satsat på skörden

Något han också vill lyfta upp är att producenterna satsat på skördetids- och råvaruprov.

– Aldrig tidigare har det på vårt område tagits så här många skördestids- och råvaruprover, säger han.

Den absolut viktigaste skörden gällande vall är den första. Resultaten från råvaruproverna visar mycket goda siffror i svenska Österbotten: Energi över 11 MJ/kg ts (torrsubstans) och protein över 160 g/kg ts samt fiber över 500 g/kg ts.

– Det är otroligt fina siffror för Österbottens del, så merparten kan vara riktigt nöjda med årets vallskörd. Men det finns gårdar längs kusten som haft torka så alla har inte haft gynnsamt väder men överlag kan vi vara nöjda.

Blässar konstaterar igen att producenterna inte kan styra över kostnaderna för foder som måste köpas in. Därför är det nu tacksamt att många har ett kvalitativt bra grovfoder som är grunden för en god produktion.

– Från ProAgria Lantbrukssällskapet påminner vi gärna om vikten av ett bra grovfoder. Den produktionen kan man styra delvis men vi kan däremot inte på gårdsnivå styra över fodret som köps in.

Men framledes är situationen ändå knepig. I dagsläget är det inte möjligt att ens köpa och beställa handelsgödsel på grund av att marknaden är stängd. Det skapar huvudbry inför nästa år.

– Nu vet ingen när det igen är möjligt att köpa handelsgödsel som dessutom är mycket dyrt. Som det ser ut i dag blir det betydligt dyrare att odla nästa år, konstaterar han.

Vaall4
Årets vallskörd har lyckats bra i Österbotten. Protein och energi är högt och en orsak är att producenterna verkligen har satsat på skörden i år – trots höga kostnader.

Kvaliteten får inte försämras

Har de stigande kostnaderna börjat synas i försämrad mjölkvalitet?

– Inte vad jag hört eller vet – och vi har inte råd med att det går dit. Kvaliteten får inte bli sämre. Det är viktigt att vi har en hög mjölkkvalitet och för att lyckas med det måste kvaliteten på ensilaget vara bra. Så vi kan inte pruta på kvaliteten trots att kostnaderna stiger, fast det är en stor utmaning för många, menar han.

Det som nu är aktuellt är att låta analysera grovfodret för att kunna planera utfodringen, rätt foder åt rätt djurgrupp. Som kostnadsläget är nu på fodersidan är det av största vikt att analysera grovfodret och tillräckligt ofta, det räcker inte med endast ett prov ur en plansilo under säsongen.

– Om producenterna inte själva vill ta proven kan man kontakta husdjursrådgivarna på lantbrukssällskapet som kommer ut och tar proven inom ramen för råd 2020, säger han.