Jordbruk EU

Finlands färdigställda CAP-plan
har lämnats till kommissionen

Finlands färdigställda CAP-plan lämnades till Europeiska kommissionen den 20 juli. CAP-planen och svaren på kommissionens kommentarer om CAP-planen finns på jord- och skogsbruksministeriets webbplats.

Finland skickade sitt av statsrådet godkända förslag till CAP-plan till kommissionen i slutet av 2021 och fick i slutet av mars i år ett observationsbrev av kommissionen med 220 synpunkter på Finlands CAP-plan. Utifrån detta förde Finland och kommissionen intensiva förhandlingar från april till mitten av juli om godkännandet av Finlands CAP-plan.

Kommissionens iakttagelser gällde särskilt miljö- och klimatåtgärderna i planen samt många detaljer. Förhandlingarna med kommissionen fördes på alla nivåer, inklusive två gånger mellan jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen och kommissionären Janusz Wojciechowski.

Under vecka 28 nådde Finland och Europeiska kommissionen en överenskommelse i förhandlingarna om hur EU:s jordbrukspolitik ska tillämpas i Finland från och med början av 2023. Efter det har planen finslipats och färdigställts.

Kommissionen förväntas formellt godkänna Finlands CAP-plan i början av september 2022. I mitten av september lämnas förslag till nationella lagar till riksdagen. Det bereds också författningar på lägre nivå som ska komplettera lagarna, och dessutom färdigställs de informationssystem som behövs.