Jordbruk Globalt Tema

Finnfund investerar i ansvarsfull avokadoproduktion

Finländska utvecklingsfinansieraren Finnfund beviljar tanzanianska avokadoproducenten Africado ett 2,5 miljoner euro stort lån med säkerhet. Ansvarsfull avokadoproduktion för export är ett fungerande alternativ för odlare i Kilimanjaro-regionen, vars inkomster rasade i och med att kaffepriset sjönk.

De globala priserna på kaffemarknaden har sjunkit kraftigt på senare år, när särskilt Brasilien och Vietnam har utvidgat sina produktionsarealer. Effekterna syns särskilt på Kilimanjaro-området i Tanzania, var kaffeodlingen varit en viktig näring. Nu söker områdets odlare febrilt efter lönsammare alternativ.

Africadio är Tanzanias första kommersiella avokadoproducent på internationell nivå. Företaget odlar själv på 137 hektar i Kilimanjaro-området och köper dessutom frukter av traktens småproducenter. Africado har specialiserat sig på sorten hass, som exporteras främst till EU-området.

Med hjälp av den nya finansieringen utökar och utvecklar Africado verksamheten. Målet är bland annat att utvidga avokadoodlingarna och bygga ut det nuvarande packeriet. Dessutom tänker företaget pröva på nya avokadosorter och även på odling av nötter.

Avokado har odlats på området i över hundra år, men den kommersiella odlingen började först 2007 när Africado på sina odlingar började odla hass-sorten och samarbeta med traktens småproducenter genom att erbjuda avokadoplantor, utbildning om goda odlingsmetoder och en försäljningskanal för avokadon.

Odlarprogrammet omfattat nu ungefär 2.000 småproducenter och ger arbete och inkomster åt tusentals människor, vars levebröd prisraset på kaffe har äventyrat. Dessutom sysselsätter Africado direkt i sin egna verksamhet ungefär 160 personer på heltid och 170 säsongsarbetare. I och med de nya utvecklingsåtgärderna väntas antalet arbetsplatser fördubblas och ge arbete särskilt åt kvinnor.