Dsc 0946
Vikarierande förvaltningsdirektör Markus Norrback är Österbottens fiskarförbunds ordförande nu efter årsskiftet. Norrback skriver för närvarande en magisteravhandling som analyser den finska skarvförvaltningen. Ämnet är offentlig rätt.
Landsbygdsnäringar

Fisket en resurs som bör förvaltas

Premiären för Fiskets Hus i Vasa är en av de stora milstolparna i den österbottniska fiskevärlden under 2019. Det framhåller Markus Norrback som valdes till ny ordförande för Österbottens fiskarförbund i slutet av november.

Med såväl tillförsikt och framåtanda som en dos försiktig optimism i bagaget tar sig Markus Norrback an sitt nya uppdrag som ordförande för Österbottens fiskarförbund efter årsskiftet.

– Att vara yrkesfiskare idag är inget lätt arbete. Framför allt är det svårt att lyckas nå upp till en lönsam nivå. Allt är dock inte nattsvart trots att det är en bransch som tampas med stora utmaningar. Det finns möjligheter med tanke på de aktuella diskussionerna om närmat, råvaror och klimatsmarta lösningar, konstaterar Norrback.

Intressant och spännande år

Markus Norrback beskriver det nya året, 2019, som intressant och spännande ur det österbottniska fiskets perspektiv.

– Fiskets Hus som håller på att byggas på fiskstranden i Vasa är ett stort projekt som kommer att medföra höjd profil och ökad synlighet för fiskets del.

– Vid sidan av den fiskaffär och den fiskrestaurang som kommer att drivas i det nya centret ska fiskarförbundet inrätta ett kontor där 4-5 personer kommer att jobba. Förhoppningsvis kan starten ske i slutet av sommaren eller i början av hösten.

– En annan förändring som är på gång är att den långvariga verksamhetsledaren Guy Svanbäck har aviserat att han kommer att trappa ner och gå i pension i slutet av året, säger Norrback.

I början av LF-intervjun förklarar och poängterar Markus Norrback att det i hög grad är hans engagemang i den regionala skarvkommittén som har fört honom vidare till den österbottniska fiskevärlden.

– Jag har suttit med i förbundsstyrelsen i ett år. När jag anslöt mig till styrelsen blev jag i ett tidigt skede medveten om att ordförandeuppdraget kunde finnas inom räckhåll. Jag betonade samtidigt att jag ville samla erfarenhet i styrelsen först och förbättra mina kunskaper.

Markus Norrback har personligen direkt anknytning till fiskandet via sin far Roger Norrback som tidigare var yrkesfiskare med hela Östersjöområdet som arbetsfält.

– Pappa har dock alltid uppmanat mig att söka mig till en annan yrkesbana.

Närpesbon Markus Norrback är själv politices magister med privaträtt och offentlig rätt som huvudämnen. Han är för närvarande verksam som vikarierande förvaltningsdirektör på Malax kommun. Norrback är fram till våren tjänstledig från sitt ordinarie jobb som förvaltningssekreterare på Närpes stad.

Skarv och säl betydande problem

Diskussionen styrs över till ett ämne som inte kan undvikas när aktuella fiskefrågor tas upp och ventileras – den ständigt återkommande skarv- och sälproblematiken.

Även om den österbottniska skarvpopulationen totalt minskade med cirka 500 häckande par ifjol och man fick bukt med det allra största problemområdet i Pjelax skärgård fortsätter skarvarna vara en enerverande plåga för kustfisket.

– I sammanhanget har man dessutom inte räknat de skarvar som inte häckade, påpekar Norrback.

– Vid sidan av skarvgisslet är en kraftigt växande sälstam ett betydande problem i Österbotten. Sälens frammarsch har inverkat tydligt på lax- och sikfångsterna, tillägger Norrback.

Skriver magisteravhandling om Finlands skarvförvaltning

Markus Norrback fortsätter förkovra sig i ämnet offentlig rätt inom ramen för offentligt ledarskap. Han skriver som bäst på en magisteravhandling som fokuserar på den mycket kritiserade finländska skarvförvaltningen. Målet är att arbetet ska vara färdigt om några månader.

– Jag gör bland annat jämförelser med motsvarande förvaltningar i Sverige och Danmark. Det hela utgår primärt från EU:s fågeldirektiv som länderna tolkar på olika vis.

– Att den svenska och danska skarvpolitiken framstår som mera rationell än den finländska beror bland annat på konflikten mellan skarvarna och fisket har pågått längre i Sverige och Danmark.

– Jag vill tro att också den finländska skarvförvaltningen kan bli smidigare och bättre i framtiden. Men samtidigt är det en mycket svår och lång process.

– Åtminstone har justitiekanslern nyligen i ett utlåtande konstaterat att de nuvarande behandlingstiderna är för långa. Även om det inte ha behöver några praktiska konsekvenser väger det här utlåtandet ändå en del, tillägger Norrback.

Fisket en resurs som bör förvaltas

Yrkesfiskarkåren har länge varit av ett krympande inslag i Österbotten och övriga delar av landet. För närvarande utgör importerad fisk över 80 procent av den fisk som konsumeras i Finland.

– Det vore viktigt att arbeta för att föra fram den inhemska fisken som en viktig råvara. Det är svårt att få tag i vild fisk i affärerna numera. Till stor del handlar det om odlad fisk, säger Markus Norrback.

– Det gäller allmänt taget att gå in för att förvalta fisken som resurs. Det hjälper inte att rekrytera flera fiskare om tillgången på fisk inte är tillräckligt stor, fortsätter Norrback.

Apropå kommersiella fiskodlingar säger Markus Norrback att den finska staten i regel ställer sig positiv till sådana satsningar i vissa lämpliga havsområden. Speciellt mindre odlingar har varit något lättare att förverkliga.

– På sistone har ett planerat havsodlingsprojekt av modell större utanför Jakobstad-Larsmo stött på motstånd på flera fronter. Bland annat har Jakobstads stad yrkat på att det borde göras en miljökonsekvensbedömning.

Framför allt har fiskodlingarnas fodersystem och belastande effekter på miljön varit föremål för debatt.

– Överlag har svenska myndigheter intagit en mera restriktiv linje till fiskodlingar av det här slaget, tillägger Norrback.

Dyra delikatesser

Fiskfiléer och rökt fisk är för konsumenternas del dyra delikatesser nuförtiden.

– Det handlar helt enkelt om utbud och efterfrågan. Också i våra västra grannländer är försäljningspriset på fisk högt för närvarande, kommenterar Norrback.

En avslutande fråga. Fiskar du själv på din fritid?

– Jag bor halva året på sommarstugan i Töjby skärgård och rör mig mycket ute till havs. Jag spinnfiskar gärna, men så mycket nätfiske blir det inte för min del, säger Markus Norrback.

Dsc 0949
Det nya centret Fiskets Hus, beläget i idyllisk strandmiljö i Vasa, blir en höjdpunkt inom den österbottniska fiskevärlden under 2019. Centret ska vara säte för Österbottens fiskarförbund, affären Fiskdisken och fiskrestaurangen Hejm.