889182
EU:s förra handelskommissionär Phil Hogan kritiserar sin avsättning från posten och överväger att kräva skadestånd. FOTO: EU
Jordbruk EU

Före detta EU-kommissionär
kräver upprättelse för avsked

För ett par år sedan måste EU:s förra handelskommissionär Phil Hogan avgå från sin post efter den så kallade ”Golfgate”. Nu kräver han upprättelse av kommissionen och överväger att kräva skadeståndsersättning.

Phil Hogan var i egenskap av handelskommissionär en av de skarpast profilerade medlemmarna i Ursula von der Leyens EU-kommission. Till yttermera visso var Hogan en briljant förhandlare som behärskade både internationell handel och jordbrukspolitik.

Hogan var en av von der Leyens tyngsta och mest effektiva förhandlare i den dåvarande kommissionen. Dumt nog råkade han bryta mot pandemireglerna genom att delta i en middag på den irländska bondvischan under en returresa från Bryssel.

Den beryktade träffen kring ett överfyllt middagsbord förorsakade stor uppståndelse i Irland. Enligt uppgifter i pressen deltog 81 personer i bjudningen vilket överskred de dåvarande restriktionerna mot covid-19. Den maximala gränsen hade varit 50 personer.

Grundade en egen konsultbyrå

Många har frågat sig var Hogan numera håller hus. Enligt den irländska tidningen Independent grundade han sommaren 2021 en konsultbyrå med namnet Hogan Strategic Advisory Services.

EU-kommissionen har enligt uppgift beviljat tillståndet på basen av en granskning av kommissionens etiska kommitté. Konsultens verksamhet uppges följa kommitténs linjedragningar med en uppförandekod enligt EU-fördraget.

Tillståndet förutsätter att Hogan inte får dra nytta av konfidentiell information som han har snappat upp under sin tidigare verksamhet som handelskommissionär. Hogan måste dessutom regelbundet rapportera om sina klienter till EU-kommissionen.

Enligt tidningen The Irish Times uppges Phil Hogan vara tämligen kränkt över den hårda manglingen som han uppger sig ha utsatts för av Ursula von der Leyens kommission. Det höga fallet från den strategiska och viktiga EU-posten har tagit på äran.

Personer som stöder Hogan har kritiserat administrationen i Bryssel för den hårdhänta behandlingen. Hogan själv har enligt irländska tidningar beklagat att han behandlades som en kriminell brottsling i samband med Golfgate.

Kort efter avgången från posten som handelskomissionär i augusti 2020 tog Hogan sin tillflykt till Portugal. För den franska tidningen Liberation har Hogan låtit förstå att han inte utesluter möjligheten att kräva skadestånd av EU-kommissionen.

Kommissionen försvarade till en början Hogans positioner i samband med den ödesdigra middagen. Senare försämrades relationerna. Hogan har medgivit felhandlingar men hävdar att han inte har brutit mot några lagar.

Kännbar förlust för kommissionen

För EU-kommissionen och dess ordförande Ursula von der Leyen blev Hogans avgång en stor förlust. Hogan satt på en av de allra viktigaste strategiska EU-posterna med mandat att förhandla om tunga handelsavtal för alla 27 medlemsländer.

Phil Hogan besitter ett gediget kunnande inom både jordbrukspolitik och internationell handel och känner personligen de viktigaste nyckelpersonerna i EU, USA, Kina, Japan och en lång rad andra länder.

Efter Golfgate-skandalen tog den irländska politikern Mairead McGuinness över Phil Hogans position som irländsk medlem av EU-kommissionen. Hon ansågs ha långvarig erfarenhet av EU-frågor inom EU-parlamentet.

Irland förlorade den prestigefyllda handelsportföljen på kuppen. McGuinness tilldelades posten som kommissionär för finansiella tjänster. Ursula von der Leyen utnämnde i stället den lettiska ekonomikommissionären Valdis Dombrowskis till handelskommissionär.