Jordbruk EU

Förnyad kritik mot
restaureringslagen

Den planerade lagen för restaurering av natur (NRL) kan kanske ännu stoppas. Enligt den konservativa EU-parlamentarikern Norbert Lins är det långtifrån säkert att det omstridda förslaget passerar parlamentet i de kommande trilogförhandlingarna.

I en intervju med nyhetstjänsten Agra-Europe framhåller Lins att allt fortfarande är öppet i de påbörjade trilogförhandlingarna om naturrestaureringslagen. I sin ståndpunkt vill EU-parlamentet sänka ambitionerna jämfört med kommissionens kontroversiella förslag.

Som exempel framhåller Lins att kravet att reservera 10 procent av jordbruksmarken för landskapselement för naturvård saknas i parlamentets förhandlingsmandat. Parlamentets ståndpunkt är de facto mindre ambitiös.

Inför den avgörande omröstningen i EU-parlamentet om fortsatta förhandlingar hade kommissionen påpekat att områdena med landskapsinslag inte nödvändigtvis måste beaktas. EPP-gruppen kritiserar avsaknaden av en konsekvensanalys.

De inledande förhandlingarna har överskuggats av kontroversiella argument och ömsesidiga anklagelser. Enligt Lins måste man dessvärre medge att den ansvariga kommissionären Frans Timmermans delvis har lyckats splittra Europa.

Lins kritiserar kommissionens ursprungliga förslag, som inte tar hänsyn till de varierande förhållandena i Europa. Han misstänker också att kommissionen signalerar grönt ljus till Sydamerika att öka produktionen av jordbruksprodukter inom ramen för Mercosur.

Omvänt befarar Lins starka reduceringar av boskapsbeståndet i EU.

Det är emellertid osäkert om NRL-lagen har chans att nå en överenskommelse före EU-valet i början av juni 2024.

Kritik mot SUR

Norbert Lins är fortfarande kritisk till kommissionens förslag om hållbar användning av växtskyddsmedel (SUR). Även detta projekt lider i likhet med naturrestaureringslagen av en bristfällig och dålig beredning.

Problemet är att många politiker med svaga kunskaper om ämnet hanterar paketet i detalj. Detta är problematiskt och särskilt tydligt i det aktuella förslaget. Enligt Lins har kommissionen vägrat att lägga fram en tillräcklig konsekvensbedömning av projektet.

EPP-ledamoten Norbert Linz kritiserar också den gröna parlamentarikern Sarah Wieners hantering av det föreslagna förbudet mot bekämpningsmedel i skyddade områden. Lins uppmanar miljöutskottet, där Wiener är medlem, att anta en kompromiss.

Parallellt välkomnar Lins EU-kommissionens förslag till ny genteknik som bland annat kommer att gynna växtförädlingen. På den punkten har kommissionen tagit ett viktigt steg framåt inom EU:s forskningspolitik, framhåller Lins.