Aland
Stormen Alfrida har förstört stora delar av den skog som Karl-Göran Holmroos haft som sitt skötebarn hela livet. Förstörelsen handlar inte enbart om stormfällen utan stammarna har knäckts också på många stora och friska träd. FOTO: Rolf-Lennart Witting
Skogsbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Förödande storm
förstörde hans skog

Skogsägaren Karl-Göran Holmroos i Saltvik Haga är en av många ålänningar som fick en stor del av sitt livsverk ödelagt av nyårshelgens förödande storm Alfrida.
– Det kom nog en klump i halsen och en droppe i ögonvrån när jag efter stormnatten såg den totala förödelsen i stora delar av min skog, säger han.

Holmroos har största delen av sin skog nära föräldrahemmet i Saltvik Hjortö. När han körde dit för att inspektera skadorna såg han redan på ett par kilometers avstånd att skogssilhuetten och  ”hela horisonten var förändrad”.

– Då förstod jag direkt att det här är inte bra.

Sedan några år har Holmroos sina odlingsmarker utarrenderade och nu ser han sig mest som renodlad skogsbrukare. Under hela hans vuxna liv har skogen varit hans sysselsättning och intresse.

– Tidigare hjälpte mina föräldrar med gallringar och planteringar, men de senaste åren har jag själv gjort allt arbete i skogen förutom större avverkningar. 

”Som en tromb”

Karl-Göran Holmroos har drygt 30 hektar skog och eftersom en del är tvinmark och impediment är arealen inte större än att han tycker sig ha haft ”koll på varje träd”.

– Nu ligger exempel min största tall under flera andra rotfällor som vräkts omkull.

Med hjälp av traktor, skogsvinsch och en vagn med lyftkran har han gallrat och huggit ved både åt sig själv och föräldrarna och dessutom ”pysslat med vedförsäljning” som han uttrycker saken.

De körvägar som han röjt upp åt sig i skogen är nu mestadels borta.

– En väldigt konstig storm. Det tycks nästan ha varit tromb av något slag för på ett ställe har träden blåst omkull åt olika håll. På vissa ställen ser skogen ut som öppna gator.

Fullvärdesförsäkring

Holmroos har en så kallad utvidgad fullvärdes skogsförsäkring som också täcker stormskador.

Den borde täcka allt inklusive markberedning och plantor ”när den tiden kommer” och dessutom ersätta för skadade stockar som inte kan tas ut som timmer.

– Men hellre skulle jag ha betalat pengar åt försäkringsbolaget i stället för att behöva se den här våldsamma förödelsen.

För Karl-Göran Holmroos, liksom för många andra skogsägare, har skogen inte heller enbart ett ekonomiskt värde. Han visar hur han med motorsågen kvistat även mycket små tallar och kapat toppen av täta smågranar för att behålla dem som skydd för småvilt. 

Nyplanteringar kan ännu dröja

Det är nästan som en ödets ironi att dataprogrammet MinSkog.fi under mellandagarna sände ut rekommendationer om gallringar och röjningar.

– Det har ju blivit helt inaktuellt nu. Vad jag förstår kommer man nu med hjälp av skogsentreprenörer också bortifrån att först ta bort alla stormfällen. De träd som klarat sig lämnas kvar. Dem tar man bort senare och först då blir det aktuellt med markberedning och plantering.

Yngre skogar som skulle ha varit mogna för avverkning om något tiotal år tycks vara värst drabbade.

– Där blir det nu att röja bort allt och småningom plantera nytt. Sen tar det flera generationer innan den skogen är mogen för avverkning.

Aland Lampen
Mikael Lampén uppskattade via tjänsten MinSkog.fi att 17 hektar av hans skog har förstörts av stormen. FOTO: Mikael Lampén

MinSkog.fi hjälper att beräkna skador

Ännu finns det ingen samlad bedömning av hur mycket åländsk skog som förstördes av nyårshelgens storm. Men exempelvis LF:s redaktionssekreterare Mikael Lampén säger att av hans 56 hektar skog är 17 hektar förstörd.

– Och det mesta var stockvirke.

Lampén påpekar att dataprogrammet MinSkog.fi hjälper skogsägarna att beräkna skadornas omfattning.

Ålands Skogsvårdsförenings och Ålands Producentförbunds tidigare ordförande Tage Eriksson uppskattar att skogsskadorna motsvarar tre års avverkning.

Sedan ett par år driver Eriksson också Hammarudda såg och han räknar nu med en livlig vår där många skogsägare ”passar på att såga upp husbehovsvirke”.

Läs också:

Västnyländska montörer reparerar åländska ellinjer

Åland får hjälp med stormskadade skogar

Generatorn blev kalkonernas räddning under elavbrottet