Utskott3 Okt23 Ct
Det är många utmaningar för spannmålsodlarna i år. Kvaliteten har blivit lidande och priserna är inte på en skälig nivå. Något som också oroar är höga halter av DON i Österbotten. Det var några saker som diskuterades när ÖSP:s spannmålsutskott hade möte i måndags. Närmast Johan Staffas, David Köping, Fredrik Grannas och ordförande Bengt Eklund.
Jordbruk SLC

Försämrad kvalitet kan leda till
brist på utsäde nästa år

I Österbotten blev spannmålsskörden bättre än förväntat. Men utmaningarna är ändå många. Kvaliteten har lidit på grund av regn och en del partier duger inte ens som foder. Det kan också bli brist på utsäde nästa år, konstaterar ÖSP:s spannmålsutskott.

I juli började det till mångas stora glädje regna ordentligt i Österbotten. Men när det väl började slutade det nästan aldrig och med facit på hand har årets växtsäsong varit mycket utmanande.

– Från början till slut har årets växtsäsong varit utmanande. Att spannmålsskörden ändå blev bättre än vad många hade förväntat är kanske det enda som är positivt i dagsläget. Men kvaliteten har lidit, säger David Köping, medlem i ÖSP:s spannmålsutskott.

Utskottet hade möte i måndags på kontoret i Vasa och tongångarna var inte särskilt positiva, vilket inte är konstigt. Spannmålspriserna är inte på en nivå som motsvarar kostnaderna som varit höga för de flesta som i fjol köpte insatserna.

– Bränslepriset har också stigit och torkningskostnaderna blev höga. För att få det lönsamt borde priserna börja på en trea eller fyra, men så är inte fallet nu, konstaterar Köping.

Världsläget påverkar

Just nu verkar det vara dödläge på spannmålsmarknaden med priser på cirka 220 euro tonnet. Vart priserna far är i dagsläget svårt att förutspå.

Thomas Backman, försäljare på Lantmännen, deltog på distans på mötet och bjöd på en marknadsöversikt.

– Läget i världen är varierande. Från Ukraina exporteras mindre spannmål än tidigare på grund av att en del länder har infört importförbud. Kanadas spannmålsskörd blir dålig, medan Kinas import av vete beräknas bli mycket stor. Dessutom påverkas prisläget av räntor, oljepriset och det faktum att dollarn har stärkts, säger han.

Och fortsätter:

– Ser vi på vårt eget läge kommer havreskörden att räcka för det inhemska behovet samt också till en betydande export. Att man på olika håll i världen har fått sämre havreskördar kan gynna priserna, men kvaliteten har varit ett bekymmer, berättar Backman.

Enligt honom är förekomsten av DON riklig, men varierande. Havren i Österbotten och Satakunta är mest utsatt för toxiner och det finns partier som inte ens uppfyller kraven för foderkvalitet.

En nyhet är att Lantmännen nu köper in alla kvaliteter till Rauma och Nådendal – även havre med nivåer över 7.500 μg/kg DON.

– Med tanke på läget är det positivt att vi har hittat kanaler för havre som har för höga halter av DON, säger Backman och tillägger att priset per ton är 157 euro.

Spannmålsutskottet konstaterar att det är bra att det finns kanaler för sådana partier, men att priset är lågt med tanke på kostnaderna. Medlemmarna konstaterade också att det beskedet om export av havre med höga halter av DON kom sent.

– Nu har redan en del odlare hunnit sälja sådana partier som energi till ett väldigt dåligt pris, menar utskottet.

Bättre mätmetoder behövs

Att DON-mätningarnas resultat kan variera mycket diskuterades också. Det finns i dag inga alternativa mätmetoder.

– Det borde tas flera prover som ger ett säkrare resultat som producenterna kan lita bättre på. När producenter levererar partier där DON-värdet är över 7.500 mikrogram per kilo måste det framdeles utarbetas ett förnuftigt system där uppköparna alltid kan köpa upp partiet, säger Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP.

Daniel Klockars från A-foder, deltog också i mötet. Han informerade om att kvaliteten på årets spannmål är sämre än i fjol och att DON är ett verkligt stort bekymmer på sugg- och svingårdarna.

Spannmålsutskottet råder medlemmarna att följa med marknaden. Även vikten av att satsa på kvalitet framhölls.

– Försök odla kvalitet för det är det som marknaden vill ha. Att verkligen satsa på skörden med gödsling och växtskydd är viktigare än att satsa på kvantitet, säger Köping.

Grannas fortsätter:

– En annan viktig sak är att se om det finns alternativa grödor för att ytterligare sprida riskerna. Att ha en god växtföljd är också något som bör betonas.

Kan bli brist på utsäde

En annan sak som oroar är tillgången på friskt utsäde nästa år.

– Vi har inte inlett testning av utsäde, men utsädesmängderna blir mindre än normalt. Det gäller även övriga Norden där skördarna av utsäde på många ställen är mindre. Så risken för att det blir brist på utsäde är stor, berättar Backman.

Utskottets ordförande Bengt Eklund fortsätter:

– Det kan bli brist på utsäde mot vårvintern så det gäller att vara ute i god tid. De som tänkt använda eget utsäde bör ta grobarhetsprov så att utsädet verkligen har en bra grobarhet.

ÖSP:s spannmålsutskott planerar ett seminarium kring läget på spannmålsmarknaden i slutet av november. Där ska även tas upp hur förekomst av höga DON-halter kan förebyggas.

I månadsskiften januari-februari ska utskottet också arrangera ett seminarium om ekonomin med alternativa grödor.