Jordbruk

Förvaltningsdomstolen avslog
besvär mot stopp för
växtskyddsmedlet Spotlight Plus

Helsingfors förvaltningsdomstol har avslagit tillståndshavarens besvär över Säkerhets- och kemikalieverkets (Tukes) beslut att inte förnya tillståndet för växtskyddsmedlet Spotlight Plus.

Förvaltningsdomstolen ändrade dock övergångsperioderna för återkallande av produkten från marknaden så att försäljning, distribution och marknadsföring av produkten är tillåten fram till den 28 februari 2024 och användning, upplagring och förstöring av lager av produkten är tillåten fram till den 31 augusti 2024. Därefter får produkten inte användas, meddelar Tukes i ett pressmeddelande.

Men det går att söka ytterligare besvärstillstånd över förvaltningsdomstolens beslut hos högsta förvaltningsdomstolen. Förvaltningsdomstolens beslut har därför ännu inte vunnit laga kraft. De nya övergångsperioder som förvaltningsdomstolen har meddelat har dock uppdaterats i växtskyddsmedelsregistret.

Spotlight Plus (registernummer 1951) är avsett för förstöring av potatisblasten före upptagningen och för bekämpning av fröogräs i potatisodlingar. Produkten innehåller karfentrazonetyl som verksamt ämne.

Orsaken till att produkten inte förnyades var riskerna för förorening av grundvattnet och därmed riskerna för människors hälsa via dricksvatten. Riskerna gick enligt Tukes inte att få ner på en godtagbar nivå genom riskhanteringsåtgärder, till exempel användningsbegränsning i grundvattenområden.